Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен откриха музей за историята на инвазивната хирургия

Снимка: www.umbalpleven.com

В Плевен откриха необичаен и единствен по рода си музей за историята на инвазивната хирургия. Експозицията е уникална и съдържа първата първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система „Да Винчи“ с автор скулптура Красимир Рангелов.

Идеята за музея тръгва от доц. д-р Добромир Добрев, заместник-декан на Факултет „Mедицина“, когато преди 2 години получава приза „Млад медик“ и решава да дари част от наградата за реализацията му. Музеят става реалност в Медицинския университет. Ето какво каза ректорът проф. Славчо Томов:

Този музей е уникален. Той насочва вниманието към най-съвременната и модерна хирургия в момента, на която се отрежда едно доста перспективно и сериозно бъдеще. С този музей ние показваме мястото на Медицинския университет в създаването на историята на този тип хирургия.

Какво показват от историята на тази хирургия в музея, разказва доц. Добромир Добрев:

Първите стъпки на медицинската общност да използва такъв минимално инвазивен подход е хирургията през естествени човешки отвори, т.е. в урологията. Ние имаме в експозицията оригинален немски цистоскоп от 1967 година. Друго интересно са две миниатюри. Едната е направена от Красимир Рангелов. Тя е миниатюра на "Да Винчи – си ай". Втората миниатюра е на "Хайфу" апарата, който имаме в Плевен.

Изложбата е постоянна и тепърва ще се допълва. Красиви витражи връщат към началото на всеки етап и разказват за първите стъпки. Доц. Д-р Димитров казва, че държавата все още е в дълг към минималноинвазивната хирургия, но вярва, че нещата ще имат развитие, защото това е хирургията на бъдещето: Първите стъпки преди са били много важни. Те са дали основата за поколенията след това.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44