Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2020-а Великотърновската болница вече ще има единна сграда

Започва строежът на нов болничен комплекс в старопрестолния град

Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов"
Снимка: БГНЕС


Във Велико Търново започва строежът на нов клиничен комплекс на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Инвестицията е за 4,5 милиона лева собствено финансиране от лечебното заведение, което днес чества 150 години от своето създаване. Новото болнично крило ще е с разгъната застроена площ от близо 4 000 кв. метра и с топла връзка ще има достъп до сегашната сграда.  Парите, които осигурява за строежа Великотърновската болница, идват от продажбата на 20 декара с недостроения от 30 години хирургически блок в болничния двор и на парцела с неработещата парова централа, купени от търговска верига, която строи хипермаркет.  Плановете са новият болничен корпус да е готов до 2020 година.


От три десетилетия медици и пациенти се налага да пътуват от единия до другия край на Велико Търново, където се намират двата корпуса на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".  Началото на края на неудобството за болните и на неоправданото харчена по 400 хиляди лева годишно за транспорт на медиците дойде  - започва изграждането на нов болничен корпус, в който да съберем на едно място всички отделения на Великотърновската болница, посочи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев, като допълни:

За да отговаряме на съвременните медицински стандарти и изисквания, ние трябва да сме единна болница  - във всеки един момент отделенията взаимно да допълват лечебния процес.  Не може  реанимацията, интензивните отделения да бъдат в База 1 в Нова болница на 4-5 километра разстояние от такива тежки отделения като родилно отделение, ортопедия, гинекология, интензивен неврологичен сектор -  трябва да бъдем на едно място, да бъдем единен завършен лечебен и диагностичен комплекс.

Повече по темата ще научите от репортажа в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44