Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава визитата на Реджеп Ердоган в Гърция

| обновено на 08.12.17 в 08:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Град Комотини и другите места, които днес турският президент ще посети като част от програмата си в Гърция, са вече под пълна полицейска охрана. Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с мюсюлманското малцинство в Западна Тракия.

Властите се страхуват от провокация, която може да взриви обтегнатите отношения между Атина и Анкара по отношение на мюсюлманското малцинство в гръцка Тракия. Днес Ердоган ще се срещне с представители на местната власт и религиозни активисти в региона, ще посети и турската дипломатическа мисия. В Комотини се появиха плакати на турския президент с надпис "Нежелан", а 22 местни организации, предимно на кипърски студенти и гръцки изселници от Турция, съобщиха, че ще протестират днес.

Турската делегация ще участва в традиционната петъчна молитва в историческия храм "Старата джамия" в Комотини. Вчера турският президент изрази несъгласие в Атина, че имамът в Тракия се назначава от държавата, а не се избира от вярващите.

Днешните издания на гръцките медии в коментарите си за срещите на Ердоган поставят акцент върху опитите на Анкара за ревизия на Лозанския мирен договор, но оценяват визитата като сближаване в гръцко-турските отношения.

В Турция, още преди самата визита, беше коментирана темата по отношение на  връзките на Турция с ЕС и САЩ, т.е дали Ердоган ще направи някое остро изявление по отношение на западните столици или тонът му ще бъде по-мек. Това, което се случи вчера, беше изненадващо и за турските наблюдатели, защото вместо полемики с ЕС, бяха разгледани чувствителни исторически въпроси в гръцко-турските отношения.

От Гърция Ердоган коментира решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Въпросът за Ерусалим беше една от малкото теми, които обединиха управляващите и турската опозиция. От страна на турското общество има широк консенсус по осъждането на този ход на Тръмп. 

В звуковия файл можете да чуете още от кореспонденциите на Мариян Карагьозов от Турция и на Катя Пеева от Гърция.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44