Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на американския президент за Ерусалим - събитие на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Президентът Тръмп реши да изпълни предизборното си обещание да признае Ерусалим за столица на Израел, за да даде тласък на преговорите между Израел и палестинците, но пусна от бутилката духа на интифадата.

Името на президента Тръмп ще се обявява гордо редом с други имена, свързани със славната история на нашия град, подчерта израелският премиер Нетаняху.
Заради очакваното напрежение САЩ  призоваха Израел да сдържа възторга си.

Палестинските власти обявиха стачка в отговор на решението.
Влиятелната групировка "Хамас" призова за ново въстание срещу Израел. Лидерът й  Исмаил Хания нарече решението на Тръмп "обявяване на война".
Избухнаха протести и сблъсъци между израелци и палестинци.

Турски президент направи официално посещение в Гърция за първи път от 65 години насам.

В Каталуния започна предизборната кампания за регионалните избори на 21 декември. Залогът е висок, а лидерите на сепаратистите са в затвора или в изгнание.

Още от събитията на седмицата през погледа на Савина Спасова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44