Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за есе "Децата с увреждания сред нас"

Снимка: Надежда Цекулова

Конкурс за есе на тема „Децата с увреждания сред нас“ се проведе в област Добрич. Негови организатори са международната неправителствена организация „Лумос“ и Младежкият център в град Добрич „Захарий Стоянов”.

Журито е разгледало творбите на 27 деца от Каварна, Тервел, Балчик и Добрич. Ръководителят на Фондация "Лумос" в Добрич Снежана Ванкова отбеляза, че темата е трудна и доста често провокира трудни въпроси без еднозначен отговор. Младежите обаче са успели да покажат по най-добрия начин своето отношение към децата с увреждания и наистина са впечатлили журито със своите разсъждения.

Международната неправителствена организация „Лумос“ от години полага усилия за реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като целта е всички деца да получат своя шанс да растат в семейна среда. От години фондацията се е занимавала и с един от най-печално известните в България дом за настаняване на деца с увреждания в Крушари, област Добрич, който вече е в историята. По думите на директора на клона на фондацията в България Бисер Спиров, за да се промени целият процес, не е достатъчно само да се затворят тези институции, трябва да се промени и отношението на обществото.

Силвия Веселинова от Младежкия център споделя, че това е първата инициатива на фондация "Лумос", на която Добрич е не просто домакин, но и партньор.

Литературният конкурс е бил истинско предизвикателство за журито, тъй като темата е нестандартна и обвързана с много емоции. Това споделя Мария Методиева от фондация „Николай Чудотворец“. Допълва, че за първото място журито е било категорично и е определило за победител Марина Иванова от Тервел. Тя пък споделя, че темата за децата с увреждания я вълнува от съвсем малка.

Елизавета Млечкова от Каварна, чието есе е класирано на второ място, е на мнение, че децата с увреждания все повече не са скрити, а са сред нас и това е хубаво.

Третата награда е връчена на Стефани Маринова, за която изолирането на хората с увреждания е изключително погрешно и в ръцете на младото поколение е това да бъде променено.

С авторите на наградените есета и организаторите на самия конкурс се срещна кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44