Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Готви се концесиониране на ВиК дружествата, печалбите ще отиват за чужди пенсионери

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ, със съдействието на КЕВР, подготвят окрупняването и концесионирането на местните ВиК дружества, от което чуждестранни инвеститори ще са на печалба, а губещите ще са българските граждани. Това заяви депутатът и член на ръководството на БСП Драгомир Стойнев в интервю за предаването „12+3“.

Стойнев коментира и обявеното днес решение на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие срещу кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" на 17-и януари. Темата е корупция, като социалистите обещаха да оповестят скандални случаи на злоупотреби с обществени средства.

Опозицията не цели саботаж на започващото през новата година Българско председателство на Съвета на ЕС, смята Драгомир Стойнев:  

Не смятам, че трябва да замитаме боклука за пред чужденците. Животът продължава, ние сме парламентарна република. Ние заявихме, че вотът ще бъде внесен след приемането на държавния бюджет. Началото на януари е период, в който ще имаме готовност. Това не пречи на правителството да си изпълнява задълженията по европредседателството.

Същевременно БСП подготвя и протест заради планираното увеличение на цената на водата в 15 града с между 2 и 20%. Най-голям ще е скокът (20%) в Ямбол, а в столицата София хората ще плащат с 9% повече.

От традиционната левица не уважават мотивите за увеличението и изтъкват, че новите цени не са социално поносими в бедни райони на страната.

Готви се нещо скандално – увеличаване на цените в определени области, така че тия дружества да бъде окрупнени и концесионирани. Подготвя се създаването на частни монополи. Видя се какво се случи с ерепетата (ЕРП), заяви Стойнев.

Според него целта на управляващите е дружествата да станат атрактивни за бъдещи концесионери, а несъгласните с окрупняването общини, като Монтана и Пазарджик, биват наказвани чрез блокиране на достъпа им до средства от европейските структурни фондове. Във всичко това виждаме стратегия за източване на спестяванията на българските граждани, смята Стойнев:

Когато едно предприятие се управлява професионално и от него има печалба, то трябва да остане държавно. Ние искаме капиталът да остава тук, бил той държавен или общински. Това е разликата между БСП и ГЕРБ.

Стойнев уточни, че социалистите са за това държавните активи да бъдат управлявани на пазарен принцип от можещи хора, но да останат на държавата - така печалбите да са за нея, а не за частни чуждестранни инвеститори, които изнасят парите извън България и така хранят чужди пенсионери.

Организираният от БСП протест срещу поскъпването на водата в 15 града ще се състои на 15 декември, от 10:30 часа, пред сградата на КЕВР на бул. "Дондуков" в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44