Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания в Добрич срещу критериите за предоставяне на безплатни карти за транспорт

| обновено на 13.12.17 в 14:28
Снимка: БГНЕС
Сдруженията на инвалидите, слепите и глухите в Добрич подадоха жалба до Общинския съвет, в която изразяват несъгласието си с критериите за предоставяне на безплатни карти за общинската транспортна схема на хората с увреждания, които бяха одобрени от местния общински съвет.

След като се запознах с критериите, които представя Общината да се реши кой има право на карти -  тук вече не съм съгласна. Споменава се, че ще имат право на безплатни карти хората, които имат над 70% увреждане. Не мога да го приема това, защото хора с увреждания са всички, които имат над 50% увреждане - ние нито сме със здравите здрави, нито с увредените сме увредени. Значи в каква група попадаме
, попита Петя Митева, която е председател на сдружението на глухите в Добрич. Тя подчертава, че винаги за нея като председател с предимство за получаване на карти са били хората в трудоспособна възраст, както и работещите в отдалечени от дома им места, както и най-активните членове, за да могат да присъстват на сбирките на клуба и да имат социален живот.

Критерият за право на карта само за хората, които са с увреждане над 70%, по думите на председателя на сдружението на инвалидите Олег Темелков, е абсурден, тъй като в случая повечето от тези хора са трудно подвижни или в инвалидни колички и градският транспорт не е пригоден за тях. Освен критерия, свързан с процента на увреждане, възмущение предизвиква и фактът, че в ръцете на председателите на клубовете е оставено поименното разпределение на отпуснатата бройка безплатни карти за транспорт. Това според Темелков е предпоставка за напрежение сред организациите.

В жалбата си хората с увреждания изказват категоричното си желание, ако исканията им не бъдат удовлетворени, за в бъдеще молбите за карти да бъдат подавани до Община Добрич и общинските служби да определят кой да получи тази привилегия.

Председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев информира, че на следващото си заседание съветниците ще обсъдят промени в критериите, приети на 28 ноември, така че исканията в жалбите на хората с увреждания да бъдат изпълнени. Пенчев сподели още, че ще настоява в Добрич да бъде изготвен регистър на хората с увреждания, тъй като сега единствено членовете на сдруженията могат да се възползват от безплатния транспорт и така нечленуващите се дискриминират.

Предложенията ще бъдат гласувани на заседанието на ОбС на 19-и декември.

Целия репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44