Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години след наводненията и 1,4 млн. лв. за възстановяване - стари мостове във Великотърновско остават сринати

Снимка: БГНЕС

Противоречиво е възстановяването на населени места във Великотърновско 3 години след наводнението, което засегна гр. Килифарево и други населени места.

От преливането на реките Янтра и Белица на 19 юни 2014 са засегнати 54 домакинства, разрушени са 17 моста и десетки километри пътища в региона.

Инфраструктурните щети са покрити с 1,4 млн. лв. от европейския фонд „Солидарност“. Различни обекти обаче не са възстановени и до днес, а някои пострадали не получават помощ поради административни причини.

Такъв пример е Блага Ганчева от с. Нацовци. Тя живее сама, но не получила нищо, защото нейният съпруг и дъщеря й имат друг имот, а постоянният ѝ адрес е във Велико Търново:

Не са ми дали, защото не съм разведена. Уреди не мога да си купя. Яд ме е, защото казаха, че в Нацовци не са дали (помощи) на никого. А сега чувам, че на някои са дали тайно

Според кметския наместник в селото Веселина Стойчева никой от пострадалите в Нацовци не е получил социалната помощ от 325 лева, защото хората нямали адресни регистрации в селото.

43 са залетите къщи на фаталния 19 юни в гр. Килифарево – най-засегнатото място от бедствието. То обаче се възстановява, не без помощта на щедри частни дарители дали дори електроуреди на пострадалите.

Всичко е възстановено. Ремонтираха и разшириха коритата и сега водата минава свободно.

Трайните щети са в т.нар. индустриална зона в града, където местни фирми затворили цехове и складове, обяснява кметът Димитър Събев:

След основното почистване на тиня и наноси те просто затвориха помещенията напълно.  

Невъзстановен е мостът до килифаревския женски манастир „Рождество Богородично“.

Искането за еднократно даряване на 850 000 лева отлежава в правителствената комисия за възстановяване на щетите от бедствия. Военните правят временен понтонен мост, който според кмета Събев не е решение на проблема.

350 000 лева пък се чакат за възстановяването на друга от емблемите на пометения от наводнението район – старият каменен мост в Дебелец.

Тези и още разкази, 3 години и половина след бедствието във Велико Търново, чуйте от прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44