Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Татяна и италианският й съпруг Лино Касети са великотърновските Снежанка и Дядо Коледа

Снимка: Дора Атанасова

Българката Татяна и италианският й съпруг Лино Касети са великотърновските Снежанка и Дядо Коледа. В градчето на приказките в парк „Мaрно поле“ в старата столица семейство Касети даряват магия със своите ръчно изработени играчки, сувенири и механизирани фигури. От тях струи любовта, която вече 16 години свързва Таня и Лино Касети.

Коледни чаши и панери, елхи и снежни човеци са част от коледните сувенири, които Татяна, Лино и тяхната приятелка Моника от Италия правят. Лино изработва традиционното за италианците „презепио“, което представлява възстановка на Рождество. Освен това създава и уникални механизирани кукли. Коледа е една емоция, която не може да бъде обяснена, но може и трябва да е споделена, казва Татяна Касети.

В една прекрасна вечер попаднах на един испански канал, където изработваха ръчно направени текстилни декорации. Започнах денонощно да гледам и така се роди идеята да използвам ръцете си. Изработваме текстилни декорации, всичко, което гостите на града, на Велико Търново могат да намерят в нашата къщичка, е изработено на ръка и най-вече е направено с много любов.

Историята на Татяна и Лино започнала преди 16 години в една предколедна нощ. Тя работила в българска шивашка фабрика, произвеждаща за италианска компания, и организирала фирменото парти на колегите си. На него бил поканен сеньор Лино Касети, с когото компанията работила като доставчик на японски шевни машини:

Той ме покани на танц и по време на този танц си говорехме обичайните неща. Аз говорех лош английски, той също – как се казваш, от къде си, що си, деца, съпруги. За три минути това беше разговорът. Дойде неговият преводач и няма да забравя думите му. Тогава той каза: Госпожо, бихте ли ми дали телефонния си номер за евентуални бъдещи контакти със сеньор Касети. Тогава си казах: “Kакви контакти мога да имам аз със сеньор Касети?”. Години по-късно разбрах от преводача, който е наш семеен приятел, че когато ме видял за първи път като водеща на партито, той е казал на преводача: Хубаво погледни тази жена и запомни – това е моето бъдеще.

Моята съпруга и моят живот. Аз мисля, че това е въпрос на химия. Когато видях Таня за първи път, в този момент си помислих: Това е моята лейди. Ок, аз имам моята историята, имам семейството си и ред обвързаности, но видях тази жена и нямаше връщане назад – това е моето момиче. Из искам тази жена и ето сега съм тук, с нея. Любовта не е защо и за нея няма конкретна причина. Любовта е сантимент, една голяма емоция. Когато живееш с тази емоция, това е всичко. Аз исках тази лейди и сега я имам, разказва Лино Касети.

Връзката на Таня и Лино била бурна и забранена, защото и двамата тогава били женени и имали деца. Всеки ден в продължение на 10 години те не спрели да си говорят, а любовта ставала все по-силна. Българката и италианецът решили, че ще се разведат и ще имам свое дете. Таня забременяла, но тогава дошла новината, че италианската съпруга на Лино е болна от рак:

В един обаче прекрасен момент, в който аз трябваше да робя нашия син, той получи вест, че бившата му съпруга е болна от рак и то в много тежък стадий. Тогава трябваше да бъда най-егоистичният човек, за да кажа – ела тук и остави жената, с която си живял 40 години, целият живот е минал с нея. Тогава решихме, че той ще остане и ще помогне на нея, а аз някак си ще се справя тук. Благодарение на бившия ми съпруг, на двете ми деца, успяхме да се справим. Болната жена съзнавах, че тя няма много време. Синът ми е жив и здрав и имаме достатъчно време. Всичко, което преживяхме, си струва и продължава да си струва. Аз сутрин се събуждам като той ме нарича любима.

От пет години Татяна и Лино са семейство Касети, а забранената им любов издържа на всичко:

Има много двойки, които не са един за друг, но живеят въпреки или заради нещо, а не трябва. Да вярват в любовта, да направят всичко възможно, за да им се случи тази забранена любов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44