Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталуния - вдъхновение за сепаратистките движения в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завръща ли се Европа на регионите - този въпрос беше многократно задаван през отминаващата година.

Анализатори твърдяха, че сепаратистките нестроения са се засилили заради икономическите трудности. Политици добавяха, че в тях има пръст дългата ръка на Москва.

Каталуния стана най-яркият символ на центробежните процеси през годината.
През 2017-а сепаратизмът не успя да създаде нова държава Каталуния, но събитията по този път оставиха трайни следи в обществото с разделението и несигурността.

Регионалните избори на 21-и декември отвориха нова глава в най-голямата криза в Испания от десетилетия.

Партиите за отделяне спечелиха мнозинство и получиха нов импулс в борбата си за независимост. За първи път обаче победи формация, която е за оставане в Испания - "Гражданите".

Изборите показаха не само колко изравнени са силите, но и колко сложно ще бъде да се нормализира обстановката и да се обедини отново обществото.

Кои европейски региони чертаят нови разделителни линии - по темата е материалът на Савина Спасова.

Чуйте го  в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44