Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в семейството на сириеца д-р Елиас Хаддад от Горна Оряховица

Д-р Елиас Хаддад
Снимка: Здравка Маслянкова

Коледата е най-светлият празник за сириеца д-р Елиас Хаддад. 69-годишният хирург от Горна Оряховица посрещна Рождество на нощно дежурство със сестрите и болните в общинската болница "Св. Иван Рилски“.

Д-р Хаддад казва, че любовта и хирургията се учат нощно време. Като млад лекар изкарал 93 дена без да излиза от софийската болница, в която специализирал хирургия.

От иврит на български името Елис Хаддад може да се преведе като Илия Ковачев, обяснява ми православният сириец, дошъл в България от родния Дамаск преди половин век, за да учи медицина. Роден е в християнско семейство с шест деца. Учил в църковно училище и бил в един клас с 8 еврейчета и 8 мюсюлманчета. Разделяли ги само за часовете по вероучение. Всяка неделя християнчетата трябваше да ходим на църква, спомня си д-р Елиас Хаддад и казва, че Коледа е най-специалният празник:

Хващаме се за ръце и хайде - в църквата. Затварям очи и си спомням, като бях дете, как майки ми дава белите ризи, късите черни панталони. Ние сме шест деца, но ни гласят, за да отидем в църквата. Мъжете отиват да поздравят къщите на всички, които ги познават, а жените ги чакат вкъщи. Трябва да бъдат почерпени със специални чашки вино. Майка, Бог да я пости, слагаше по една златна лира в дъното на чашката и след това едни специални бонбони с бадеми вътре. Няколко вида петифури се слагат. На този празник трябва да има няколко вида бонбони и трябва да се черпи с винце или ликьор. Винаги на Бъдни вечер трябва да отидем при дядото, при бабата да ядем бобеца, да ядем постните ястия. Това е един закон вкъщи. В Сирия правят специални ястия на Бъдни вечер. Тесто като мекиците тук, но без захар. Интересни са, правят ги във формички, пържат се и това се яде.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44