Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рушат се зидовете на историческата крепост "Царевец" във Велико Търново

| обновено на 03.01.18 в 12:45
Снимка: Катя Чорова

Рушат се зидовете на историческата крепост „Царевец“ във Велико Търново. За спешната консервация са необходими 500 хиляди лева.

Сумата за спешни ремонти на зидовете се е увеличила от 200 хил. лв. на половин милион, но Община Велико Търново не отпуска финансиране, посочи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов:

Царевец наистина има значителни проблеми, най-вече с оригиналните зидове, защото резките климатични промени, големите температурни разлики водят до изветряване на свързващия зидовете хоросан и оттам съответно и саморазрушаване.

Крепостта „Царевец“ е дадена от държавата за 10-годишно стопанисване и управление на Община Велико Търново, която за 4-та година не предвижда в бюджета си пари за реставрация на крепостта.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковия файл от репортажа на кореспондента ни Здравка Маслянкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44