Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на официалното откриване на Българското европредседателство

Отново протести и контрапротести за Национален парк "Пирин" и втория лифт над Банско

| обновено на 11.01.18 в 08:46
Снимка: БГНЕС

Природозащитниците и днес организират протест срещу решението на правителството за промени в плана за управление на Националния парк "Пирин". Те ще настояват и за възстановяване на съоръженията в парк "Витоша", каза Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие":

 

Искаме оставката на министъра на околната среда, който явно саботира основната функция на министерството, а именно да се опазва природното богатство на България, но също така припомняме едно друго наше искане, именно "Витоша ски" да ремонтира и пусне в опериране съоръженията на Витоша. Настояваме също така и ски влек "Заека" да бъде ремонтиран и пуснат в опериране.

Протест в защита на Националния парк "Пирин" ще се проведе тази вечер и в Пловдив, на площад "Съединение", а не пред общината, както досега, заради аналогия с девиза на Европредседателството ни "Съединението прави силата"!

Плевен също се присъединява към протеста в защита на Пирин, съобщи Борислав Ботев, екоактивист:

Събираме се, защото не сме съгласни с решението на държавата за урбанизиране на Националния парк и бетонирането на самия парк. Ще се съберем с лозунги и плакати и ще обсъдим стратегиите за бъдещо действие по проблема.


Протестът срещу промените за управление на националния парк "Пирин" не трябва да се свързва с откриването на Българското европредседателство. Това заяви в предаването "Преди всички" природозащитникът Мария Кавлакова:
 
Протестът, който е срещу взетото решение на Министерския съвет е още от първия ден на това взето решение, което е миналата година. Решението на Министерския съвет може да се чете двузначно и в таблица 32 в две нови зони вместо тирета, което означава забранено, се слага точка номер три, което означава, че строителството, ремонтът и реконструкцията са възможни, без никъде да пише водохващане -  това е основният проблем.

Под надслов "Аз искам да карам ски в България", в София ще се проведе митинг-шествие в подкрепа на правителственото решение за национален парк Пирин. Шествието ще тръгне от ъгъла на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша“ и ще завърши с концерт на площад „Александър Невски“. 
Според председателя на сдружение "Бъдеще за община" Банско Димитър Русков не се очакват още протести в защита на промените по време на българското европредседателство.
Не искаме да пречим на Българското председателство. Просто ще покажем, че и нас ни има, защото някак от Банско много по-слабо се слуша нашият глас.
Дори само някой да си помисли да проектира нещо друго в парк Пирин освен спортни съоръжения, банскалии ще скочат първи и ще направят с телата си жива верига и няма да го разрешат от това, допълни Русков.
Интервютата с Мария Кавлакова и Димитър Русков чуйте от звуковия файл.  
Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44