Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сближаването между Северна и Южна Корея – акцент от световните новини тази седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея ще участва в зимните олимпийски игри, които започват след месец в Южна Корея. Сближаването между двете съседни страни е една от темите в седмичния външнополитически обзор по „Хоризонт”.

Пхенян ще изпрати на Зимните олимпийски игри в Пьончан спортисти, делегация на високо равнище, танцьори и музиканти. В знак на добронамереност отборите на двете страни ще излязат заедно на церемонията по откриването на игрите на 9-ти февруари. Южна Корея заяви още, че обмисля отмяната на част от санкциите срещу режима в Пхенян, за да улесни участието на севернокорейските спортисти в игрите. Сеул предложи и преговори между представители на въоръжените сили с цел да се намали напрежението между Северна и Южна Корея.

На първо посещение в Китай пристигна френският президент Емануел Макрон. В рамките на посещението на Макрон бяха подписани редица икономически спогодби, в това число и за доставката на 184 Еърбъса за Китай - сделка, която не бе обявена предварително, но за която Емануел Макрон съобщи с видимо доволство и гордост в края на посещението си в Китай. Във фокуса на разговорите в Пекин бе и китайската инициатива за възраждане на пътя на коприната. 

В звуковия файл можете да чуете подробностите по тези и други теми. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44