Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица подкрепиха протеста за промени в общинското здравеопазване

Снимка: Здравка Маслянкова

Медиците от над 20 общински болници излязоха на символични протести с настояване да си получат парите от надлимитна дейност, както и да се увеличат сумите по клиничните пътеки. Протестът беше подкрепен и от втората по големина в страната общинска болница – тази в Горна Оряховица. Медиците от многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ се надяват гласът им да бъде чут, но не виждат светлина в тунела.

120 хиляди лева са парите, които болницата в Горна Оряховица чака от Здравната каса за извършена надлимитна дейност през миналата година. С толкова са се увеличили дълговете на второто по големина у нас общинско лечебното заведение и вече са близо 1 милион лева за лекарства, консумативи и енергия. За сега, кредитори не са запорирали сметките на болницата, но трябват промени, особено в клиничните пътеки, заяви управителят д-р Иван Иванов:

Имаме план за разсрочено плащане с най-големите кредитори, който спазваме. Всеки месец това създава сериозни напрежения в нашата дейност. Очаквам да ни чуят, крайно време е да ни чуят, вярвам, че ще ни чуят, защото в крайна сметка общинските болници са в основата на болничното здравеопазване в България, защото на нас ни връщат пациенти от областни и други болници, след като разберат, че са неосигурени. Ние просто сме длъжни да ги приемем, ние не можем да ги върнем.

Малко над 200 лекари и медицински сестри работят в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Казват, че единствената добра новина, е че поне редовно си получават заплатите, които обаче по думите им са мизерни. Според д-р Марин Маринов от Първо вътрешно отделение основният проблем е финансов:

Не плащат достатъчно пари на лекарите, смешно малко. Циганите имат повече пари и полицаите имат повече пари. Това не е нормална държава. Естествено, че има изход при положение, че има 4 милиарда за болнично здравеопазване. 

Наташа Шишкова е медицинска сестра от 35 години. Според нея кризата в здравеопазването се задълбочава:

Няма пари за здравеопазването. Нали го виждаме заплатите какви са ни, болните колко са много, увеличават се постоянно. Какви пари в края на месеца носите вкъщи? Основната ми е 530. Като се сложи трудовият стаж и удръжките – 500-550. 

Превърнаха ни в писарушки, а не в лекари, коментира д-р Атанас Атанасов, началник на единственото във Великотърновска област отделение „Уши, нос, гърло“, което се намира в горнооряховската общинска болница. Д-р Атанасов има 27 години трудов стаж:

Времето за операции е достатъчно, но времето за писане е много повече. За какво настоявате държавата да ви чуе? Първо, което настояваме, е трябва да бъдат променени пътеките. Не може от 2006 година да не са променяни пътеките. Работим с едни и същи цени по 400 лева. Отпадат пътеки, а ние в края на краищата сме си свършили работата. Последният път отпадна пътека за човек, който беше с толкова тежко кървене. Кървене ли трябва да спираме или да гледаме, че подписът на лекуващия лекар го няма?!

Здравеопазването в общинските болници е добро, казват пациентите, които подкрепиха символичния протест на медиците.

Пациенти и медици чакат дали след протеста държавните грижи отново ще са палиативни или ще се пристъпи към кардинално лечение на проблемите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44