Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия в очакване на решението на Социалдемократическата партия

Снимка: БТА

В неделя Германия очаква решението на Социалдемократическата партия "за" или "против" начало на коалиционни преговори с консерваторите на канцлера Меркел. На извънреден конгрес в Бон 600 делегати вероятно ще подкрепят постигнатото в края на миналата седмица споразумение. Извънредният конгрес обаче има предпоследната дума в социалдемократическата партия. Последната дума ще имат всички над 400 хиляди партийни членове. Едва след това ще започнат преговорите за съставяне на ново правителство в Берлин. Или в Германия ще има нови избори.

Мартин Шулц
, председателят на германската социалдемократическа партия, знае, че от утрешния конгрес и решението на партийните членове зависи собственото му политическо бъдеще. Това също е причина тази седмица да се впусне в обиколка из страната, за да убеди скептичните си съпартийци да го подкрепят в решението му, че нова голяма коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел е необходимото зло за излизане от задънената улица, в която попадна Германия след парламентарните избори през септември.

Съпротивата в редиците на социалдемократите обаче е голяма. Сред най-яростните противници на подновена коалиция с Меркел е младежката организация. Защо, обяснява председателят ѝ Кевин Кюнерт

Важни решения, които партията обяви в предизборната кампания, не намериха място в това споразумение. На първо място става дума за здравното осигуряване и за данък върху доходите на свръх богатите.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Весела Владкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44