Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Прьомперс: В Австрия е застрашено спазването на Женевската конвенция за защита на бежанците

Кристоф Хофингер: Протестиращите срещу участието на крайната десница в управлението на Австрия са хора от различни прослойки

Снимка: Архив

Растящото влияние на крайната десница в ЕС не е тема, която така формулирана е във фокуса на европейските институции. Въпреки това темата присъства в политическия диалог на всички нива. Това е особено видно след серията парламентарни избори в ЕС през миналата година. Притесненията, че крайната десница ще възтържествува не се оправдаха, но популистите могат да се поздравят с някои успехи - в Германия те са вече трета политическа сила и вероятно ще станат водеща опозиционна партия, а в Австрия са коалиционен партньор в правителството на канцлера Себастиян Курц. От неговите разговори в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел стана ясно, че Европа е притеснена от този факт.

В интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" директорът на авторитетния социологически институт СОРА във Виена Кристоф Хофингер каза:

Протестиращите срещу участието на крайната десница в управлението на Австрия са хора от различни прослойки. Те са предимно привърженици на опозицията, т.е. на социалдемократите и на "Зелените". Това са образовани хора, представители на интелигенцията. Техните притеснения са свързани с реториката на "Партията на свободата“, която влезе в правителството, спрямо чужденците в Австрия. Опасяват се, че по този начин климатът на съвместния живот на австрийци и чужденци ще се влоши.

Журналистът Клаус Прьомперс смята, че в Австрия е застрашено спазването на Женевската конвенция за защита на бежанците и това е изкарало хората на улицата:

Новият канцлер Себастиян Курц успя да спечели много гласове на практика с посланията на крайната десница. Реториката на представителите на Партията на свободата е притеснителна, притеснителни са депутатите на тази партия в Националното събрание, притеснителни са и посланията им, които мога да нарека националсоциалистически. Курц е във фокуса на европейците и ще видим дали думите и делата му се припокриват. Канцлерът в момента е на обиколка из Европа - първото му посещение беше в Брюксел, след това беше в Париж, тази седмица в Берлин. Проевропейската правителствена декларация няма особена тежест и въпреки това съдържа някои искания към Брюксел, които трябва да запомним: по-малко влияние на ЕК, повече компетентност на национално ниво за сметка на евроинституциите, повече усилия за охраната на външните граници на ЕС срещу бежанците от Либия или Турция.

Цялото интервю с Клаус Прьомперс и Кристоф Хофингер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44