Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой пчелари и фирми очаква международното изложение "Пчеларство – Плевен 2018"

Снимка: Ани Петрова
В Плевен подготвят ХVI –то международно изложение-договаряне "Пчеларство – Плевен 2018“. То се организира от “Партнерс експо” и Областния пчеларски съюз и е под патронажа на Областната администрация и Министерството на земеделието и храните. Тази година от 8 до 11 февруари в града се очакват рекорден брой пчелари и фирми, свързани с производството на мед и пчелни продукти. До момента участниците са 170 от над 18 държави. За първи път участват Пакистан и Русия.

Пчеларска къща "Балински“ обединява усилията на поколения пчелари. Вероятно са малко пчеларите у нас, които могат да се похвалят с традиции на поколения пчелари, съхранени и осъвременени до днес. Румен Балински допълва:

Моят род са потомствени пчелари. Тъстът ми също беше пчелар. Самата фамилия Балински идва от турски и означава медари. Бал на турски е мед.

Сега пчеларската къща се ръководи от Румен Балински. Заедно с двамата си сина гледа 730 пчелни семейства.

Всички познават Румен Балински, защото той от дълги години работи активно в пчеларския съюз, изнася лекции, готов е да помогне на всеки, интересува се от новостите в пчеларската наука.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44