Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери от Източните Родопи протестират заради ниските изкупни цени на млякото

Стопаните поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов

| обновено на 25.01.18 в 12:38
Снимка: БГНЕС

Край Кърджали започна протестът на фермери от Източните Родопи заради ниски изкупни цени на млякото и неизплащане на субсидии. Стопаните поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Производителите се заканиха да преместят протеста си в София, ако до 29 януари исканията не бъдат изпълнени.
Освен оставката на земеделския министър и отмяна на Наредба 3, фермерите поискаха и уеднаквяване на субсидиите с тези в останалите страни-членки на Европейския съюз. За пример посочиха, че в съседна Румъния субсидията за едно животно е 460 евро, а в България 250 лева. Според стопаните, животновъдството в Родопите загива именно заради липсата на субсидии. 
Фермерите не могат да ги получат, защото не могат да докажат предаденото количество мляко според наредбата. Разказаха, че една крава в планината трябва да дава, според тази наредба, по тон и половина мляко годишно, но това не можело да се случи. Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото, защото мандрите не им приемали стоката с мотива, че складовете са пълни със сирене и кашкавал. 
Фермерите обявиха, че ще протестират всеки ден до изпълнение на исканията им и дадоха срок до 29 януари, след което ще прехвърлят протеста си в София. Протестиращите тръгнаха да блокират международния път за Гърция, но полицията ги спря. Водят се преговори с присъстващите там полицаи.
Валентин Славчев от Стачния комитет: 
Нашите животни са родопски животни. Ние нямаме такъв млеконадой, който да е от някакви елитни крави или други животни такива, които дават по 30-40 литра надой. След като не успеем да ги изпълним тези литри, и ни санкционират от директните плащания. Няма субсидии.
Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото: 
Мандрите, запълнени със стока и не го искат. Търсим друга мандра, ще го даваме на ишлеме. Другият вариант е реката.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Валя Апостолова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44