Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нефтените утайници са вероятната причина за миризмите във въздуха на Бургас

| обновено на 29.01.18 в 18:14
Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и кметът Димитър Николов
Снимка: авторът

Старите нефтени утайнции са най-вероятната причина за неприятните миризми, за които сигнализират масово бургазлии в последните дни.

Няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятни задушливи миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници, информират от институциите.

Екоинспекцията да влезе още от утре на проверка на работната площадка на „Лукойл“. Това изиска от институцията кметът на Бургас Димитър Николов след съвместна среща с представители и на завода. Трябва да се установи дали се спазват параметрите на издаденото комплексно разрешително на предприятието, подчерта Николов. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите. Държим да знаем дали това е извършено, поясни кметът. Той изиска и да спре процеса по изчистване на нефтените утайници.

Кметът Димитър Николов добави, че ще изпрати писма до ръководствата на „Лукойл“ и „Кроношпан“, с които да иска закупуването за тяхна сметка на газ анализатори.

През почивните дни също е извършено замерване в Бургас, но няма замърсяване, поясни Тонка Атанасова, началник на бургаската екоинспекция. И тя добави, че най-вероятната причина за миризмите са старите утайници. Дейностите по тях не се извършват денонощно, поясниха от екоинспекцията, но ароматите се носели при температурна разлика и при безветрие. Институцията е извършила няколко проверки, но нямало как да проверява непрекъснато, добави Атанасова.

При масовия пик на сигнали в събота срещу неделя вечерта обаче проверката е извършена едва на другия ден, в 10 ч. сутринта, призна Атанасова. Нещо повече. Тя уточни, че след замърсяването на въздуха преди две години, в Бургас вече нямало миризми.

Можете да чуете и звуков файл по темата.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу насилието организират в кв. "Банево"

Мирен протест срещу насилието между малолетни и непълнолетни деца ще се проведе днес от 13:00 часа в бургаския квартал Банево. Повод за недоволството е последният случай на блудствени действия спрямо малолетно момче, в същия район. Вероятните извършители - две непълнолетни лица, са в Дома за временно настаняване към   полицията. По случая..

обновено на 10.04.21 в 08:29

От понеделник сгъстяват графика на автобусите в Бургас

“Бургасбус” променя разписанията на градски и междуселищни линии. Това се налага във връзка с частичното разхлабване на противоепидемичните мерки и възстановяването на присъствения учебен процес.  Затова и от 12.04.2021 г., понеделник се възобновява изпълнението на последните курсове по линии Б11 и Б12, а редовните линии ще се движат с по-учестен..

публикувано на 09.04.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" - на 9 април

Голямо хвърляне на боб ни очаква. А бобът не е евтин вече. Политолози, анализатори се обзалагат какво ще се случи, а основният играч тайнствено мълчи. Първата стъпка вече е почти ясна -–ГЕРБ ще предложат кабинет, който няма да бъде приет. Но какво ще направи Слави и сценаристите му? Никога не съм си представял, че някога политическият живот и..

публикувано на 09.04.21 в 14:49

Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване

Община Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите. Вече година и половина работим в посока да се стабилизираме, посочи кметът Тихомир Янакиев. В началото фигурирахме в пет от общо седем от критериите на министерството, които ни подреждаха в негативната класация, поясни той: „Поне последната..

обновено на 09.04.21 в 14:29

Мият и дезинфекцират контейнерите за смет в Бургас

Със специализирана машина ще бъдат измити и дезинфекцирани всички контейнери за смет в Бургас. Обработката на съдовете вече започна от комплекс "Меден рудник" и протича в няколко етапа. След прибирането на сметта, се извършва механично почистване на останалите полепнали материали, a съдовете се измиват вътрешно и външно. После вътрешните стени на..

публикувано на 09.04.21 в 10:14

В Царево започва изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез..

публикувано на 09.04.21 в 09:58

Започна прием по държавната помощ за родословна книга и селекция на животните

От днес (8 април) до 5 май Държавен фонд „Земеделие“ ще приема документи по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”.  Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на..

публикувано на 09.04.21 в 09:18