Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нефтените утайници са вероятната причина за миризмите във въздуха на Бургас

| обновено на 29.01.18 в 18:14
Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и кметът Димитър Николов
Снимка: авторът

Старите нефтени утайнции са най-вероятната причина за неприятните миризми, за които сигнализират масово бургазлии в последните дни.

Няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятни задушливи миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници, информират от институциите.

Екоинспекцията да влезе още от утре на проверка на работната площадка на „Лукойл“. Това изиска от институцията кметът на Бургас Димитър Николов след съвместна среща с представители и на завода. Трябва да се установи дали се спазват параметрите на издаденото комплексно разрешително на предприятието, подчерта Николов. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите. Държим да знаем дали това е извършено, поясни кметът. Той изиска и да спре процеса по изчистване на нефтените утайници.

Кметът Димитър Николов добави, че ще изпрати писма до ръководствата на „Лукойл“ и „Кроношпан“, с които да иска закупуването за тяхна сметка на газ анализатори.

През почивните дни също е извършено замерване в Бургас, но няма замърсяване, поясни Тонка Атанасова, началник на бургаската екоинспекция. И тя добави, че най-вероятната причина за миризмите са старите утайници. Дейностите по тях не се извършват денонощно, поясниха от екоинспекцията, но ароматите се носели при температурна разлика и при безветрие. Институцията е извършила няколко проверки, но нямало как да проверява непрекъснато, добави Атанасова.

При масовия пик на сигнали в събота срещу неделя вечерта обаче проверката е извършена едва на другия ден, в 10 ч. сутринта, призна Атанасова. Нещо повече. Тя уточни, че след замърсяването на въздуха преди две години, в Бургас вече нямало миризми.

Можете да чуете и звуков файл по темата.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за..

публикувано на 21.10.20 в 18:14

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 21 октомври

Не се очакват  съществени нови  количества противогрипни ваксини за аптечната мрежа на бургаска област. Започна разпределението на 15 000 безплатни ваксини  по програмата на здравното министерство за имунизиране на възрастни над 65 години.  Темата проследяваме с репортаж  в 15.30 часа. Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в..

публикувано на 21.10.20 в 15:04

Вода няма в част от Акациите, Меден рудник, Долно Езерово, Росенец и Лазур

Водоподаването е спряна на няколко места в Бургас, съобщават от ВиК Бургас. Причините са възникнали аварии.  Вода няма в кв. "Акации", ул. "Ангеларий"127,  ул. "Княз Борис I" № 53, кв. "Долно Езерово", ул. "Лом", комплекс "Лазур", бл.13, средната зона на комплекс "Меден рудник".  До обяд вода е нямало и в комплекс "Изгрев", блокове  56,70,71,74,..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

Протест с яйца по сградата на ГЕРБ в Бургас

Гражданското недоволство под надслов „НЕ протестът 2“ проведе Организацията за закрила на българските граждани. В него са включиха 7 души, сред които бяха познати лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Недоволните хвърляха яйца по сградата на местния офис на ГЕРБ на улица „Конт Андрованти“. Те..

публикувано на 21.10.20 в 13:07

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес  21.10.2020 г. (сряда). Това съобщават от пресцентъра на Община Бургас.  Причината е  извършване на профилактика от страна на EVN.  От "Бургасбус" предупреждават своите клиенти, че ако днес искат да презаредят картите си за пътуване или да им бъдат издададени нови такива, могат да направят това в..

обновено на 21.10.20 в 10:19

Два нови паркинга бяха изградени в Ямбол

Община Ямбол изгради два нови паркинга. Зад блок 1 на улица „Срем“ и улица „Хан Крум“ са оформени 30 места за паркиране. Използвани са перфорирани бетонови елементи, тротоарите са обновени с нови бетонови павета. За удобство на гражданите на улица „Срем“ е извършен частичен ремонт на тротоарна настилка с обща площ от близо 900 кв.м.. През месец ноември..

публикувано на 21.10.20 в 09:51

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес. Живущи в  сградата на ул. „Цар Симеон 1“ 111 атакуват пред районната инстанция извършените и платени на фирмата дейности. По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция са надплатени близо четвърт милион лева, но друга експертиза показа, че са около 10 000. Делото започва..

публикувано на 21.10.20 в 08:28