Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: С между 10 и 30% може да намалеят средствата по структурните фондове на ЕС след Брекзит

Снимка: БГНЕС

С между 10 и 30 на сто може да намалеят средствата по структурните фондове на Европейския съюз след Брекзит, сочат различните сценарии след напускането на Великобритания. Това каза в интервю за "Хоризонт" евродепутатът и председател на комисията по регионално развитие в Европарламента Искра Михайлова:

 

ЕС има нови предизвикателства. Ще има един член по-малко и това е член, който допринася много за общия бюджет. Ние очакваме намаление на общата рамка на бюджета. Има различни сценарии, говори се за 10%, за 30% намаляване. Комисар Йотингер е доста по-умерен. Той счита, че повишаването на размера на вноската на страните-членки 50% ще редуцира намаляването на бюджета от излизането на Великобритания.

Тогава вече ще вървим към варианти по-малко от 10 процента намаляване на структурните фондове. Във всички случаи обаче има няколко възможности, които не трябва да се пропускат. Могат да се намалят грантовете, но няма да се намалят възможностите за използване на финансови инструменти, тоест за привличане на частен капитал за публични проекти. Единият пример за това е Европейския фонд за стратегически инвестиции. България, между другото, участва много добре и много активно в него в прозореца за малки и средни предприятия. Вече се появиха и големи проекти, които се финансират. Другият вариант е да използваме все повече и повече инструментите, които вече познаваме като "Джесика", "Джаспър","Джереми".

Трудно може да се случи при нови условия, при нови предизвикателства нещата да се запазят каквито са били преди 7 или 10 години. Трябва да бъдем, според мен, по-гъвкави и да направим така, че политиката на сближаване да бъде полезна за решаване на новите предизвикателства на Европейския съюз. Ще дам пример. Защо трябва да изграждаме нови структури за социалното включване на мигрантите в Европа, нова администрация, нови правила за управление, при положение, че можем да използваме натрупания административен капацитет, правилата за управление от структурните фондове и да насочим част от ресурса за интеграцията на малцинствата - обучение езиково, обучение професионално, интегриране на децата, социална помощ. Това означава да преодолеем инстинкта да защитим каквото имаме, а да отворим структурната, кохезионтата политика и да кажем: "Тя може да бъде полезна и да се използва за всичко".

Искам да кажа, че използването за емигрантите не означава да им даден парите в брой и те да заминат нанякъде. Използването за емигрантите означава подобряване примерно на образователната инфраструктура в България. Инвестирането в такава инфраструктура е добре за страната. Това създава заетост. Това създава възможности за някои региони. 
Михайлова даде за пример Италия, която е използвала неусвоени средства в миналия програмен период именно, за да изграде центрове за мигранти с което е решила  няколко местни проблема.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44