Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По делото "Сарафово" беше разпитан таксиметровият шофьор, закарал на летището атентатора-самоубиец

| обновено на 06.02.18 в 19:58
Снимка: БГНЕС



23- годишният ливанец с френско гражданство Мохамад Хасан Ел Хюсейни, когото прокуратурата обвинява като извършител на атентата на летище Сарафово през юли 2012 г., е пристигнал на бургаското летище с такси, час и половина преди да взриви автобуса с израелски туристи. 

Това разказа по време на поредното заседание на делото "Сарафово" таксиметровият шофьор Йонко Иванов. Ел Хюсейни го наел в  центъра на Равда. Пътувал само с  раница и не е давал признаци да е притеснен или да бърза, каза Иванов, който разпозна ливанеца по снимките, които са приложени на делото. Таксиметровият шофьор, който от години вози чуждестранни туристи по морето, отрече да е виждал помагачите му -  Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.  Двамата са подсъдими задочно за смъртта на българина Мустафа Кьосов и петима израелски граждани. 

Няколко часа, след като качил в колата си Ел Хюсейни Йонко Иванов разбрала кого е возил, а  в следващите дни от видеокадрите от летището и други ще разберат, че са се разминали с атентатора-самоубиец, но не са го разпознали. На записа до него се е видяла и екскурзоводката Данка Георгиева  - именно тя е посрещала израелските туристи от взривения малко по-късно автобус.  От ударната вълна е хвърлена по лице на земята, а когато е отнесена в летищния салон израелски жени я посочват като извършител на атентата:

Тъй като тя ги е насочила към кой автобус да отидат, това е била тяхната реакция -  че, едва ли не, тя е виновна, тя им е казала къде да отидат и там е станал взривът, беше обяснението на адвоката й Велин Димитров.  Жената все още се лекува от физическите и психическите травми: Това е много тежък момент за нея и затова тя не се занимава вече с такава дейност, допълни адвокат Димитров.


Издирването на Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах продължава, но прокуратурата е наясно с престоя им тук, както и на Ел Хюсейни. Прокурор Красимир Тренчев обясни какво са установили разследващите за престоя у нас на извършителя и съучастниците му:

Обикновено е контактувал със служителите на хотелите, в които е отсядал, със служители на фирми за отдаване на коли под наем. Интересното е, че има засичания. 
Със съучастниците са провеждали срещи, които са установени по камери, засичани -  като проследяване по движение по пътищата със заснемането на коли за рент -а-кар. Дошли са всеки самостоятелно, в различни дни, но са и комуникирали на територията на страната, уточни прокурор Тренчев.

На 18-и юли 2012-а година при атентата на летище Бургас загина автобусният шофьор Мустафа Кьосов, както и петима израелски туристи, а над 40 души бяха ранени.
Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44