Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите правила за кандидатстване в първи клас притесниха родителите

Столичани определиха критериите като ограничаващи и създаващи възможност за злоупотреби

Снимка: БГНЕС
Задават ли се поредните трудности за кандидатстване в първи клас? Това се питат родителите на бъдещите ученици, след като ще бъдат пременени критериите за прием през учебната 2018/2019 година.

Водещият критерий вече е 3-годишната уседналост по постоянен или настоящ адрес, намиращ се в прилежащия район на училището. Според родителите, обаче, изборът е изключително ограничен и отново ще се стигне до злоупотреби и корупционни практики.

До промяна в системата за прием в първи клас се стигна след изменение в Наредба 10 на МОН за организация на дейностите в училищното образование. Водещ критерий е адресната регистрация на детето. Това обаче породи недоволство у родителите, тъй като досега винаги се взимаше предвид техния адрес. Зам.-кметът по образованието в СО Тодор Чобанов потвърди, че са получени много оплаквания в тази връзка и затова е изпратено писмо до министъра с предложение за промяна на този текст.

А иначе - в зависимост от времето на уседналост по постоянен или настоящ адрес на детето, то попада в 4 групи. Тригодишната уседналост го поставя в първа група. Във втора група влизат децата с адрес в района на училището от поне 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година, а в последната четвърта група се включва деца от други райони.

Според Ивалина Салабашева, майка на бъдещ първолак, новата система отново би създала възможности за злоупотреби. Друг родител, Борислав Тодоров, определя критериите за прием като ограничаващи, а родителите с две деца сякаш са поставени под още по-трудни препятствия.

Проектът за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столичната община все още не е окончателно уточнен, тъй като ще бъдат обобщени внесените становища и предложения. Срокът за това бе 5 февруари, като са постъпили над 240. Редактираният вариант ще бъде представен отново на комисията по нормативна уредба към СОС, а оптимистичната прогноза е общинските съветници да го приемат  в края на месеца.

А най-рано пускането на онлайн система за прием в първи клас може да се случи през следващата учебна година и то най-вероятно ще бъде експериментално, посочи зам.- кметът Тодор Чобанов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.