Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празнични богослужения в цялата страна ще бъде почетен свещеномъченик Харалампий

Снимка: архив

Според православния календар неговият празник е в събота, но сега се изтегля заради Месопустната Задушница, която тази година се пада в събота. В деня на светията се освещава новата реколта мед, а пчеларите го смятат за свой небесен покровител. По традиция врачанските пчелари посрещат празника си подобаващо:

Ние, пчеларите, сме много весели хора. Винаги се подготвяме. Освен домашно вино и ракия, носим и меда си за дегустация, да видим кой е произвел най-хубавия мед. Не пестим критики един към друг.


Макар да го празнуваме по един чисто човешки начин с трапезни веселия същината на този празник е Св. Харалампий и до ден-днешен се надявам основно на застъпничеството и покрова на Св. свещеномъченик Харалампий
.

Празникът е отправна точка за първата проверка на кошерите:


Въпреки отсъствието на сняг очакваме годината да ни зарадва. След празника ще бъдем по-сигурни за кошерите. Ще очакваме добри добиви и реализация и да сме весели и щастливи през годината.


Храмов празник на църквата "Свети Харалампий" в тутраканското село Варненци отбелязват неговите жители. Празнична литургия ще отслужи Русенският митрополит Наум. 147-годишната църква е построена изцяло с дарения.

Седем пчелни семейства дариха пчелари от Търговище на Общината. Инициативата е част от проекта "Зелена община". Дарението беше връчено на кмета на доктор Дарин Димитров по време на кръглата маса за ролята на кралицата-майка в пчелното семейство от председателя на общинския браншови пчеларски съюз "Нектар" Елена Стоилова:

Община Търговище се надявам да стане една зелена община, а колегите пчелари даряваме доброволен труд за обгрижването на кошерите.

Бих помолил един лекционен курс да ни изнасяте в общината, защото това наистина ще бъде едно разтоварване след тежкия ден, каза кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44