Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ска Келер: Трябват гаранции, че ЕК няма да финансира проекти, нарушаващи европейските закони

"Прозрачност без граници: Корупцията в България е доста по-висока в сравнение с държавите от Западна Европа

| обновено на 09.02.18 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Корупцията не е проблем само за България, засяга всички страни от Европейския съюз, заяви Ска Келер - депутат от групата на Зелените - Европейски свободен алианс в Европейския парламент,  която представи в София основните заключения от доклада "Борбата с корупцията". Докладът беше представен през януари, дни след като страната ни пое председателството на Съвета на Европейския съюз.

Според доклада на Международната организация "Прозрачност без граници“ корупцията в България е доста по-висока в сравнение с държавите от Западна Европа. Данните за 2016-а отчитат, че индексът за корупция в страната е бил 17%, докато във Великобритания, Германия, Франция и Испания нивото на корупция е било между 0,3 до 7 на сто.

Ска Келер коментира:

Проблемът с корупцията засяга всички страни от Европейския съюз и те трябва да предприемат мерки за спиране на корупционните действия. Трябва да се гарантира, че Европейската комисия няма да отпуска средства за проекти, които са в нарушение на европейските закони.

Според адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация“ не трябва да се отрича напредъкът в борбата с корупцията, но има и доста проблеми:

Когато направим равносметката, виждаме, че неуспехите са по-сериозни от успехите.

Келер участва в четвъртък в поредния протест в защита на Пирин. В интервю за "Хоризонт", излъчено на 25 януари, Келер заяви: 

В новия антикорупционен орган се смесват доста структури, които иначе вероятно работят добре. Това води до размиване на отговорността. Защитата на разобличителите е напълно премахната, а те са изключително важен инструмент за разкриването на корупцията. Друг проблем е корупционното поведение, което ще се санкционира. Не е ясно какво точно е това поведение. Още повече, че така може да бъде изплашен или принуден да замълчи неудобен опонент или медия, например.

Евродепутатът Ангел Джамбазки написа в четвъртък в профила си във "Фейсбук" позиция, която бе разпространена по-късно и на официална бланка на управляващата партия ВМРО, в която той отново декларира подкрепата си за министъра на околната среда и водите Нено Димов по казуса с втори лифт в Банско и напада Ска Келер.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44