Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фразата, с която ще бъде запомнена изминалата седмица: „2018 може да бъде повратната за Западните Балкани“

Снимка: Мария Пеева


Западните Балкани получиха най-сетне от Европейската комисия ясна перспектива за европейските си аспирации - 2025 година. Сърбия обаче трябва да признае Косово, а Гърция да приеме названието „Македония“ в ново съставно име на бившата югославска република. 
Македонският премиер Зоран Заев предложи компромисна формула, но множеството в Атина миналата неделя масово отговори, че „Гърция е Македония“.
Ето още от важните международни събития през седмицата:
Варна ще е домакин на срещата, в която лидерите на ЕС и Турция ще опитат да нормализират отношенията си. Анкара поиска от ЕС либерализация на визовия режим за турските граждани в изпълнение на споразумението за мигрантите.
Преговорите за Брекзит отново удариха на камък. Този път заради противоречията за условията Великобритания да запази мястото си в единния пазар през преходните 2019 и 2020 година.
Преговорите за Голяма коалиция в Германия най-после дадоха резултат със споразумение между християндемократи и социалдемократи. Очакванията от новото правителство на Ангела Меркел, ако бъде одобрено от членовете на ГСДП, е че ще развърже кесията за Евросъюза.
Клането в Сирия продължи. Повече от 240 души загинаха при бомбардировки в източните предградия на Дамаск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44