Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България влезе в пиперливата карнавална риторика в Бавария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия отминаващата седмица бе белязана от две събития, които на пръв поглед нямат нищо общо - традиционният карнавал за Сирни Заговезни и оставката на социалдемократа Мартин Шулц. Те обаче се оказаха тясно свързани. Нещо повече - в едното от тях се оказа въвлечена България. В седмицата, когато с маскарадни игри се гонят лошите духове, Мартин Шулц избяга сам. Вече бившият председател на най-старата германска партия предизвика пореден трус в редиците на социалдемократите преди да са подкрепили новата-стара управляваща коалиция. Консерваторите от баварския Християнсоциален съюз пък използваха традицията на карнавалната седмица, за да се нахвърлят срещу съкрушените си бъдещи партньори в правителството, но и да спечелят симпатиите на антимигрантските избиратели заради предстоящите местни избори. И не се посвениха да се обявят срещу приемането на България в еврозоната.

Карнавалната традиция за Сирни Заговезни в Германия и България не се различава особено. И тук и там маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. В Германия обаче, и особено в Рейнската област, маскарадните игри имат особен политически смисъл, придобит в годините на френската окупация под Наполеон. Тогава се заражда традицията, зад маската на карнавалния костюм обикновените хора да казват за политиците това, което мислят. И така до днес - в лудите дни на „петия годишен сезон”, както ги наричат германците, празнуват лудите глави, осмивайки политическия елит. А той, елитът, тази година бе благодатен за сатириците. И така в бастионите на карнавалните шествия Кьолн, Дюселдорф и Майнц главните герои бяха огромни кукли на Тръмп, Меркел и Шулц. По темата за предполагаемата руска намеса в изборите Тръмп премина през центъра на Дюселдорф, задушен от прегръдката на руската мечка. А в Майнц Тръмп игра голф с топка, изобразяваща Земята. Темата - естествено - парижкото споразумение за климата. Меркел пък бе изобразена като „черната вдовица”, под чиито пипала са труповете на политическите й опоненти през последните 12 години на поста федерален канцлер.

Сред тях от тази седмица е и Мартин Шулц. Само преди година конгресът на социалдемократическата партия го избра с невероятните 100% за председател и претендент за канцлерския пост в изборите за Бундестаг през миналия септември. Загуби ги катастрофално. Последва серия от грешки - първо обяви, че партията остава в опозиция, а сега се оказва, че голямата коалиция с консерваторите на Меркел може да бъде подновена. След това заяви категорично, че няма да участва в правителство под ръководството на Меркел, а миналата седмица обяви, че иска да стане външен министър. Първо подаде оставка като председател на партията, а след като се оказа, че партията му не е доволна от личното и необсъдено кариерно решение, се видя принуден да се откаже и от поста първи дипломат. И с това на практика сложи край на политическата си кариера в Германия. На този фон по време на карнавала Шулц съвсем подходящо бе изобразен в гърлото на месомелачка. Съвсем подходящо прозвуча и коментарът на политическия опонент от Бавария.

Социалдемократите са самоунищожаващата се партия на Германия, кратко и ясно обяви Андреас Шойер, генерален секретар на ХСС.

„Политическата сряда“, както се нарича този ден от карнавалната седмица, традиционно е денят, в който политиците държат пиперливи речи и нанасят на опонентите си вербални удари, за предпочитане под кръста. Християнсоциалният съюз в Бавария, консервативната посестрима партия в блока на канцлера Меркел, очевидно бе чакал с огромно нетърпение възможността за яростни коментари. Седмици наред баварската партия преговаряше рамо до рамо с християтдемократите с недолюбваните социалдемократи за нова голяма коалиция в Берлин и трябваше от благоприличие да спазва добрия тон. Но не и в седмицата на карнавала, по време на политическите речи пред симпатизанти в Пасау. От трибуната Маркус Зьодер, сегашният финансов министър, а скоро и министър-председател на Бавария, поясни на председателя на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер, кой кой е в Европа:

Европа, драги Манфред, е икономически силна заради Германия. Германия е силна, защото си има двигател. Този двигател обаче, не е на Север при Шолц, а се намира на юг. Никой не може да каже, че този двигател е в Берлин или Бремен. Затова трябва да е пределно ясно, че Европа е силна, защото Германия е силна, а Германия е силна, защото Бавария е силна.

Всъщност, Зьодер започна предизборната борба за вота за местен парламент през есента. ХСС е свикнал да управлява в Бавария еднопартийно с абсолютно мнозинство. За първи път от десетилетия тази позиция на баварската партия е сериозно застрашена от крайната десница. „Алтернатива за Германия” набира скорост и на федералните избори успя да привлече много от избирателите на ХСС на своя страна. В желанието си да си ги върне обратно, Зьодер видимо втвърди риториката и прибягна до лозунги, които сме свикнали да чуваме от популистите. Част от тази риторика се оказа обаче и България:

Някои дори искат да разширяват еврозоната. Ние не искаме нова дискусия и нови лъжливи сметки. Не искаме разширяване на еврозоната със страни като България или Румъния.

Тези думи никак не се харесаха на българския министър-председател Бойко Борисов, който не крие симпатиите си към Бавария. И се видя принуден да отговори на приятелския огън, при това в сърцето на Бавария, Мюнхен, в навечерието на конференцията по сигурността:

Има ли по-дисциплинирана, изпълняваща всички критерии, години наред в ЕС, от България? Второ – има ли по-добре пазена граница от българо-турската граница в Европа? След като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение и за чакалнята за еврозоната да влезе България, и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си. С цялото си уважение към моите приятели от Гърция, но не може Гърция да е в Шенген, а България да не е само защото е приятел на Бавария. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани и да ни обърнете внимание.

В това време разтресената от оставки и лъкатушещ политически курс социалдемократическа партия намери сили да се заиграе само с вътрешнополитическия си опонент в лицето на консерваторите. Ако попитате германци на улицата, кой в момента оглавява социалдемократическата партия, мнозина ще се замислят и вероятно няма да могат да отговорят. В резултат на последните рокади временен лидер на партията е Олаф Шолц, който спонтанно трябваше да замести подалия оставка Мартин Шулц. Кметът на Хамбург Шолц трябваше много бързо да се ориентира в чуждата за севера карнавална традиция, но все пак успя да се впише с намек към дългогодишните лидери на ХДС/ХСС Ангела Меркел и Хорст Зеехофер.

Социалдемократът Шолц използва карнавалната седмица на политическата сатира обаче за съвсем сериозни послания към съпартийците си, които предстои да подкрепят или да отхвърлят постигнатото коалиционно споразумение с консерваторите:

Щом човек като Тръмп стана президент, фактът, че британците гласуваха за Брекзит, след като в Австрия крайната десница е в правителството, фактът, че толкова много французи гласуваха за Льо Пен – всичко това означава, че нещо в нашия свят не е както трябва.

Преди да влезе в следващото правителство в Берлин, кметът на Хамбург Шолц ще трябва да се справи с критиката и недоверието вътре в партията си.

И така - предстои в началото на март да разберем резултата от допитването в социалдемократическата партия, от което зависи новият кабинет на Германия. Кабинет на загубилите изборите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44