Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е колос на глинени крака

Здравният фонд е на изкуствено дишане, според експерта

| обновено на 19.02.18 в 10:06
Снимка: Ани Петрова, БНР

За да се решат проблемите в Здравната каса, са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза. Това коментира в предаването "Преди всички" Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика. Шарков обясни, че актуализация на бюджета има всяка година, но никога още през февруари. Той допълни, че дълговете за чужди болници никога не се изплащат и това е само един от трайните бюджетни проблеми на Касата. 

Това, че финансист управлява здравеопазването, е добре, защото разбира финансовите процеси, но едно е да изчисляваш финансово нещата, а друго е да си политик.

Министерство на здравеопазването иска сериозна икономическа сила и здрава ръка, но изисква и съответното политическо говорене. Проблемът в случая е, че министерството бива заливано непрекъснато със скандали като така наречения "мораториум за иновативни медикаменти" преди Нова година, а сега започнаха болниците една по една да протестират. Проблемите са генерирани в годините, просто в момента като подводни мини избухват неща, които са зарити преди две-три години, тоест проблеми, които са назрявали и не са били решавани, в момента започват бавно да изплуват на преден план. 

Здравният фонд не издържа всяка година. Той е на изкуствено дишане, добави още Шарков:

Всяка година той се съживява и в края на годината започва да умира. Една от възможностите в случая е наистина да се заговори за демонополизация, но не както в пенсионното осигуряване. Демонополизация значи от 8 процента, 1,4 или 6% да се преразпределят към фондове, 2% да останат като социален пакет в самата Каса, за да има реална конкуренция, защото иначе няма да има конкуренция.

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната каса проф. Камен Плочев. Плочев, който е избран от парламента, отказва да се оттегли. Той поиска актуализация на здравния бюджет и алармира за възможен проблем с дълговете на Касата към чуждестранни болници. 

Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е един колос, но е на глинени крака. Всяка година тези крака биват счупвани заради – от една страна, лошо управление, от друга страна – лоша приемственост.

По-рано днес пред bTV управителят на Здравната каса Камен Плочев потвърди, че няма да подаде оставка и подчерта, че единствено Народното събрание може да му я поиска.

Цялото интервю с Аркади Шарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44