Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго честват трети март

Снимка: bg.wikipedia.org
В Културния център на Чикаго на поканата на българското консулство да отбележат Националния ни празник се отзоваха както американци, така и чуждестранни дипломати и гости. Концертът с участието на "Гласовете на малката България” и танцьорите от ансамбъл "Хоро” пренесоха през океана звуците и багрите на родината ни.

"Сдружение Азбукари“ и "Българи за България“ за трета поредна година организират многохилядно хоро във всички точки по света по случай Националния празник на България 3 март. За първи път и Чикаго ще се присъедини към "Пробуждане-то с хоро!“. Първо в двора на българската православна църква “Св. София” в предградието Дес Плейнс ще се хванем на хорото, а след това ще отидем на площад “Дейли” пред кметството на Чикаго, за да издигнем в чест на 140-годишнината от Освобождението ни до знамето на Америка и щата Илинойс и българският трибагреник. За най-голямата българска общност извън границите на родината това се случва за 12-и пореден път и е очаквано и обичано събитие за много нашенци, а за музикант и танцьор като Константин Маринов е нещо като специален ритуал. Задължително облечен в национална носия с българското знаме и тъпана през рамо той отново обещава да даде тон и да поведе хорото в центъра на ветровития град. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Цанева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44