Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремиковският манастир събира спомени и истории, свързани с дядо Добри

Снимка: Евелина Стоянова


Кремиковският манастир събира спомени и истории, свързани с личните срещи на хората с дядо Добри от село Байлово. Целта на инициативата е добрите дела, извършени от „Тихия ангел“, както бе наричан покойният праведник,  да не бъдат забравени. Събраните и систематизирани свидетелства ще бъдат предадени на Църковната власт, която ще проучва живота на покойника.

Миналия месец в Светия Синод постъпи официално искане от страна на духовници, които предложиха добрият старец да бъде канонизиран за светец.

Кремиковският манастир е бил едно от убежищата на покойния дядо Добри, където той намирал покой и топлина. Игуменът на манастира протойерей Серафим Янев счита, че споменът за праведника може да послужи като урок за следващите поколения. 

Изискването е историите да бъдат изпращани в писмена форма по пощата, а не по имейл, за да се удостовери истинността им. Изпращат се на адреса на Кремиковския манастир.

Протойерей Янев споделя мнението на духовници и православни християни, които предложиха дядо Добри да бъде канонизиран за светец, вярвайки, че той е добил святост още преди смъртта си. 

Според църковната традиция след земната кончина на благочестив човек се пристъпва към изследване на живота му и неговите дела с цел събиране на достатъчно убедителни свидетелства, които да покажат наличието на белезите на святост, обясни богословът доц. Костадин Нушев.

Решението дали тези свидетелства са достатъчно убедителни и може ли този християнин да бъде причислен към определена група светци се взима от Светия Синод. Преди да изготви своето окончателно становище той назначава специална комисия, която изследва събраните данни и прави предложение пред църковните власти, обяснява доц. Костадин Нушев. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44