Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И хората от малките селища искат да си избират кмет

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Представители на Сдружението на кметовете на малките кметства се срещнаха с всички парламентарни групи миналата седмица и поискаха промени в местното законодателство. Основното им искане е прага за избор на кмет на бъде от 100 души население, а не както е сега – от 350. Този въпрос трябва да се реши бързо, „за да може дискусията да се проведе в спокойни времена, а не на прага на изборна кампания“, както се изрази председателят на Сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер.
От БСП и ДПС се съгласиха по принцип с предложенията, а от ГЕРБ поясниха, че би могло да се търси баланс по средата на двете числа – например населено място с 200 души избиратели да може да си избира кмет, а ако са по-малко – управленецът да се назначава от общинската администрация, както и досега.
Кметът на едно малко населено място – Христо Христов от Ново село, Великотърновско, мотивира искането на кметовете с променената демографска картина на България, която показва намаляване на населението в малките села и градчета в много региони.
А на изявлението на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че въпросът е малко деликатен, защото общинските кметове могат да имат възражения на тази тема – отговори кметът на община Любимец, Хасковско, Анастас Анастасов – няма да има проблеми между малките кметства и общинските кметства, защото всяко от тях ще има съответния бюджет и съответните задължения.

Промени в изборното законодателство явно ще има и те явно ще бъдат решени в полза на малките кметове, но това може да стане след сериозно обсъждане, бе позицията на Цветан Цветанов накрая на срещата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.