Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от републиканските пътища в страната са в лошо състояние

В Ямболска област от общо 636 километра републикански пътища почти 200 километра са в лошо състояние. С най-голяма нужда от ремонт са отсечките между селата Калчево, Победа и Челник, от Ямбол за селата Роза и Ботево, между селата Стефан Караджово и Кошудере в община Стралджа, където миналата есен е започнал ремонт. Пътят от Елхово за село Пчела също плаче за ремонт, особено мостът в този участък. Наложителен е и ремонтът на източния обходен път на Ямбол.

В Габровска област проблемните пътни участъци са много. Всекидневно шофьорите се възмущават заради зейналите дупки по улиците в града. Ето какво мислят за пътищата в района жителите на Габрово: "Наистина сега ремонтират пътя Габрово - Севлиево, но не биваше още есента да го изтържат. В момента е ужасно. Започнаха да работят, но цяла зима и цяла есен карахме по дупки". "Поне да направят главните пътища. То е ясно, че няма да правят пътищата по селата".

В област Кюстендил с проблемен асфалт са два участъка от пътя за София - при планинското село Цървеняно. От години при всеки валеж там стават катастрофи с жертви и пострадали. С най-много дупки е пътят на изхода на Кюстендил в посока село Пиперков чифлик. Наложително е там да се направи ремонт още тази пролет.

Във Великотърновска област много дупки са се отворили по главния път за Русе, проблемни участъци има и по пътя София - Варна. Шофьори коментират, че състоянието на цялата републиканска пътна мрежа в общините Павликени и Стражица е критично. Там местните хора готвят протести през април. По данни на Областното пътно управление в лошо състояние е над 40 на сто от републиканската пътна мрежа в област Велико Търново. За ремонт са двата тунела по главния път Русе - Свиленград, които чакат държавно финансиране. От години съоръженията са без осветление и от тях падат парчета мазилка върху пътното платно. "По селата са най-разбитите пътища и по покрайнините на Велико Търново. Улица "Опълченска“, която води към Самоводене, е една от разбитите", казват шофьори от Велико Търново.

Пътната агенция постоянно кърпи дупките по доста износените настилки, които имаме след снеговалежи и при замръзвания. Това подчерта в интервю за програма "Хоризонт" Дончо Атанасов от АПИ:

"С приоритет са автомагистралите, първи и втори клас пътища. През април започваме масирано да изкъртваме всички дупки, които са отворени, по републиканската пътна мрежа. Няма да забравим и третокласната пътна мрежа. Успоредно с това тази година ще ремонтираме около 600 километра третокласна пътна мрежа основно в Северна България".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44