Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с аутизъм


Днес е Международният ден на хората с аутизъм.

По  инициатива на ООН, на 2 април се отбелязва Международният ден на хората с аутизъм. В момента едно на всеки 150 деца по света се ражда с аутизъм. При децата с този проблем освен затрудненията в общуването се наблюдават нарушения в говора, жестикулирането и възприятието, както и намален интерес към заобикалящия ги свят. От начина, по който се отглеждат и обучават тези деца, до голяма степен зависи дали те ще бъдат пълноценни личности или ще прекарат живота си в изолация.

В Плевен вече две години работи уникален за България музикален кабинет за деца с аутизъм, в който се прилага методът ДОЛЧЕ.

Д-р Анжелина Генчева е педиатър, неонатолог. Преди две години тя създаде първия и единствен до момента в страната музикален център към болница АВИС МЕДИКА, в който по метода ДОЛЧЕ се работи с деца аутисти. Какво представлява методът, чието име ДОЛЧЕ е термин от музиката и означава начин, по който трябва да бъде изсвирено едно произведение - нежно, спокойно,сладостно, с удоволствие.

Д-р Генчева допълва:

"Продължава да се увеличава чистотата на това състояние, защото не е определено точно като заболяване и съответно няма лечение за него. Много се пише, но не бих казала, че се знае повече. Набляга се на алтернативните методи за подпомагане".

Цялото интервю с д-р Анжелина Генчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44