Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушения в общинските приюти за кучета

Снимка: БГНЕС

В дните преди Великден много често говорим за милосърдие, хуманност, които би трябвало да се отнасят не само към хората, но и към животните. Неправителствени организации за пореден път сигнализираха за лошите условия, при които живеят, а за съжаление често и умират, бездомните кучета в приютите на "Екоравновесие" в София.

Ирина Николова е председател на Фондация "Дара“. Тя е активен доброволец, който набира храна и лекарства за бездомните кучета в "Кремиковци“. От няколко години Ирина Николова съди Столичната община за лошите условия в приютите в Сеславци и Богров:

"Условията, в които се отглеждат кучетата не отговарят на европейските конвенции. Ние от 10 години сме европейска държава и би трябвало да има приюти, които да отговарят на условията. Животните нямат закрито помещение. Обикновено се намират на открито място, където през лятото е много топло, а през зимата студено и ветровито".

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е и бивш директор на "Екоравновесие“. По времето на Найденов беше спряна евтаназията на бездомни кучета и беше заменена с програмата "Кастрирай и върни“. Днес той казва, че успехът на тази програма срещу безразборната популация на бездомни животни се дължи най-вече на диалога и работата на неправителствените организации и гражданите:

"Според данни на БАН само за около 2 години популацията беше намаляла почти наполовина в столицата. Тогава се създаде и втори голям приют".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44