Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Малашенко: Териториалната цялост на Сирия не е гарантирана

| обновено на 07.04.18 в 11:26
Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Разговорите за запазване на целостта на Сирия засега са гръмки слова". Това мнение изрази в интервю за предаването "Събота 150" проф. Алексей Малашенко, ръководител на изследователската програма в Института за диалог на цивилизациите в Москва. 

"Разговорите за запазване на целостта на Сирия засега са гръмки слова. Там има зони на влияние: турска, иранска, руска. Лично аз мисля, че границите в Близкия изток трябва да бъдат запазени. Не само на географската карта, но и в действителност. Днес Сирия няма граници, няма граници и Ирак".

Според него териториалната цялост на Сирия не е гарантирана:

„Тя вече се раздробява. Имаме нестабилни от политическа гледна точка територии, управлявани неясно от кого и напълно неясно бъдеще. Кюрдите заслужават ли своя национална държава? Разбира се. Но ако това стане, всичко ще се разруши. Кой е прав: кюрдите, иракчаните, сирийците или турците? Всеки е прав за себе си. Задачата на политиците, стига да не са пълни мошеници, разбира се, е да намерят някакъв консенсус“.

Експертът описа ситуацията в Сирия така: "Там първо продължава гражданската война. Второ - много сме далеч от началото на политическия процес. Трето - засега не виждам основа за консенсус между режима и опозицията. И накрая - така и не беше постигнато споразумение между външните фактори, а и се съмнявам, че изобщо някога ще бъде постигнато такова споразумение".

За срещата през седмицата в Анкара между лидерите на Русия, Турция и Иран и как се отнася астанинският процес към мирните преговори за Сирия в Женева, Малашенко коментира:

"Върви паралелно. Не може два мирни процеса да вървят паралелно, защото в единия участват едни сили, в другия - други. Не си представям как могат да се съчетаят. Освен това има опозиция, която можем да наречем непримирима и която не участва в никакви процеси. Нека бъдем честни. Налице е ислямският фактор. Има ислямисти. Как да решим проблема без договор с тях? Без договор, а не без военна победа. Защото военната победа ще доведе до по-нататъшно партизанско движение и ще си останем там, където сме в момента. Затова трябва да работим. Чудесно е, че при Ердоган отидоха и Рохани, и Путин. Но нека се върнем на първите ви думи, дали има светлина в края на тунела. Мисля, че тази светлина дори е по-малка, отколкото преди".

Интервюто на нашия кореспондент в Москва Ангел Григоров с експерта по процесите в Близкия изток Алексей Малашенко можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44