Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнал Чевикьоз: Среща Турция-Русия-Иран показа решителност за решаване на конфликта в Сирия

| обновено на 07.04.18 в 11:09


Тристранната среща на президентите на Турция, Русия и Иран в Анкара е вторият "стълб" на процеса от Сочи и продължение на процеса от Астана за решаване на кризата в Сирия. Това посочи в интервю за предаването "Събота 150" турският дипломат Юнал Чевикьоз - бивш посланик в Азербайджан, Ирак и Лондон.

„Никой не очакваше голям пробив и той не се случи. Всеки от лидерите имаше възможност да изрази вижданията си за бъдещето на Сирия. Има съгласие около териториалната цялост на страната. Имаше и различия. Турция подчерта важността да не се прави разлика между терористичните организации, като президентът Ердоган посочи сред тях и кюрдските организации. Президентите Рохани и Путин обаче не споменаха "Силите за народна защита" като терористи, което е интересно. Иранският президент Рохани също така подчерта, че всички чужди сили, които нямат одобрението на президента Башар Асад, трябва да напуснат Сирия. Президентът Путин заяви, че бъдещето на страната и всякакъв преходен период трябва да бъдат решени от сирийския народ“.

Турция прави най-доброто по силите си, смята Чевикьоз и обясни: "Тя участва в международната коалиция за борба с „Ислямска държава“. Активно сдържа терористичната активност на "Силите за народна защита" - Партията демократичен съюз. Турция също активно участва и в процесите от Сочи и Астана, които, вече споменахме, допълват мирния процес от Женева".

Трите страни имат различия относно бъдещето на страната, подчерта още дипломатът. Той добави:

"Хасан Рохани ясно заяви, че Иран иска запазване на настоящия режим в Дамаск. Москва отдава значение на териториалната цялост и участие без дискриминация на всички сирийци във вземането на решения за бъдещето на страната. Турция настоява за запазване на териториалната цялост, но и акцентира върху борбата с тероризма. Имат различия, но участниците в тристранната среща намериха най-малкия общ знаменател - зоните за деескалация и целостта на страната. И тримата лидери изтъкнаха, че гражданската война трябва да бъде спряна, но не можем да очакваме незабавно решение на сирийския хаос, който вероятно ще продължи още известно време".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44