Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дарманович: Черна гора ще е готова да завърши преговорния процес за ЕС преди 2025 г.

| обновено на 07.04.18 в 13:04
Снимка: БГНЕС


Черна гора ще е готова да завърши преговорния процес за членство в Европейския съюз още преди 2025 година, ако това е и желанието на Европейския съюз. Това каза в интервю за БНР и предаването "Събота 150" министърът на външните работи на Черна гора проф. Сърджан ДармановичТой даде висока оценка на българския принос в оповестяването на стратегията на Европейската комисия за разширяване към Западните Балкани. 

"Отворихме 30 глави, ще отворим още две по време на Българското председателство и на финала - една глава по време на предстоящото австрийско председателство. Вярваме, че ще сме в състояние да финализираме процеса дори преди 2025 година, ако това е и желанието на ЕС. Силно подкрепяме съседите и приятелите ни от региона,  защото вярваме, че без включването на Западните Балкани, Евросъюзът не може да постигне сигурност и стабилност в Европа". 

По думите му най-голямо предизвикателство за страната са преговорните глави, засягащи въпросите на съдебната система, правосъдието и сигурността. Дарманович добави обаче: 

редизвикателства има и от другата страна. Европейският съюз и НАТО до скоро бяха единствените  играчи в Западните Балкани и посткомунистическа Европа. Но това вече не е така. Обществата ни, държавите се стремят към ЕС, ние сме членове на НАТО, но някои не. Това десетилетие се появиха нови играчи с нов дневен ред, които не зачитат процеса на интеграция за обществата ни, които са с различна политическа организация и с различно отношение към демокрациите ни. Това не е маловажно предизвикателство, както се убедихме от много събития. 
Разширяването е двустранен процес - зависи от всеотдайността ни да продължим с реформите, но и от  Европейския съюз да спечели тази геополитическа битка".

Според него нерешените въпроси между Сърбия и Косово поставят на изпитание готовността на целия регион да се предвижи напред:

"И двете правителства в Косово и в Сърбия действат малко или много отговорно, опитвайки да преговарят, да намират решение, понякога без успех. Това е процес, който върви нагоре и надолу. Търсенето на решение за Сърбия и Косово може да бъде продуктивно само, ако и двете държави виждат европейската перспектива. Без европейската перспектива ще бъде много по-трудно".


Дарманович допусна вероятността Сърбия и още три държави да бойкотират Европейската среща на върха за Западните Балкани в София през май заради участието на Косово: 


"Това е възможно да се случи заради участието на Косово, но се надявам след време те да променят позицията си. Очакваме срещата на върха в София. Разбира се, никой не очаква чудеса, но очакваме разумен напредък. Напредък, който би означавал по-нататъшно потвърждение на политиката на разширяването. Знаем, че Срещата на върха в София няма да е среща на „разширяването“, твърде е рано. Все още имаме много работа и път, който да бъде изминат. Но ако по време на Българското председателство бъде потвърдена  политиката на разширяване, то това ще е много добре.  Ние сме реалисти в това отношение".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44