Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради данните за химическа атака в Сирия

Сирия, район Източна Гута
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за Сирия късно тази вечер - в 22,00 ч българско време. Причина за свикването на заседанието по искане на 9 от 15-те членки на Съвета, е предполагаемата употреба на химическо оръжие в град Дума - последният бастион на сирийските бунтовници край Дамаск. По непотвърдени данни жертвите са десетки. 

Министърът на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис заяви, че не изключва наказателни удари срещу сирийския режим: 

"Първото нещо, което трябва да разберем, е защо въобще се използват химически оръжия, след като Русия  е гарант по рамковото споразумение за премахването им. Така че, като работим с нашите съюзници -  от НАТО до Катар, ние ще решим този въпрос", заяви Матис. 

Междувременно британският премиер Тереза Мей настоя да бъде потърсена отговорност и на страните, които подкрепят правителството на Башар Асад: 

"Великобритания остро осъжда използването на химически оръжия при каквито и да било обстоятелства и ние трябва в спешен порядък да разберем какво се е случило. Ако бъде потвърдено, че това е пореден пример за бруталността на сирийския режим и безочливото игнориране на собствения му народ и задълженията за неизползване на такива оръжия, на режима и неговите поддръжници, включително Русия, трябва да бъде потърсена отговорност". 

Русия обяви по-рано днес, че няма доказателства, че в Дума е употребено химическо оръжие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Кремъл: Русия, Иран и Турция нямат съвместна позиция по предполагаемата химическа атака в Сирия

Русия, Иран и Турция нямат съгласувана позиция относно предполагаемата химическа атака срещу сирийския град Дума. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков .  Според него засега "никой не притежава изчерпателна информация" по случая. "Без..

публикувано на 09.04.18 в 16:01

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява данните за химическа атака в Дума

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява от всички достъпни източници информацията за евентуално използване на отровно вещество в сирийския град Дума, съобщи директорът на организацията Ахмет Узюмджю. По думите му, заключенията ще бъдат..

обновено на 09.04.18 в 15:02
Руският външен министър Сергей Лавров

Лавров: Руски експерти не откриха следи от химическа атака в Дума

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров,..

публикувано на 09.04.18 в 14:51

МВнР: България осъжда употребата на химическо оръжие

България осъжда употребата на химическо оръжие и следи с тревога информациите за поредна химическа атака в сирийския град Дума, обяви Министерството на външните работи в София. „Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко..

публикувано на 09.04.18 в 12:49
разрушения в сирийския район Източна Гута

Ройтерс: САЩ засега не могат да потвърдят, че химическата атака в Дума е дело на сирийския режим

Съединените щати засега не могат да потвърдят, че химическата атака в сирийския град Дума е била извършена от сирийските правителствени войски. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на източник от администрацията на президента Доналд Тръмп...

публикувано на 09.04.18 в 18:55
Сергей Лавров

Руските военни в Сирия не са открили следи от химическо вещество

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че руски военни специалисти вече са били на мястото на предполагаемата химическа атака и не са намерили никакви следи от употреба на хлор или някакво друго химическо вещество. На..

публикувано на 09.04.18 в 18:31
Сирия, район Източна Гута

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради данните за химическа атака в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за Сирия късно тази вечер - в 22,00 ч българско време. Причина за свикването на заседанието по искане на 9 от 15-те членки на Съвета, е предполагаемата употреба на химическо оръжие в..

публикувано на 09.04.18 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44