Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания излизат на протест срещу готвените промени за медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени.

Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.

„Искаме реформи, които не отнемат права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата държава – хората с увреждания, ще бъдат оценявани дали са работоспособни и доколко, но ще загубят и правото си – изцяло или частично, на компенсиращия доход – пенсия, който е 241 лева“, подчерта заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Исканията на протестиращите са подкрепени от КТ „Подкрепа“.

Вчера социалният министър Бисер Петков заяви, че реформите целят подобряване на условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не отнемане на придобити права.

Протест днес по обед организират и хора с увреждания в Добрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44