Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Николов: Желяз Андреев не е отговорен за политиката на фирмата да търгува със сирийските авиолинии

Цачева: Съдът ще прецени дали фактите по обвиненията срещу Желяз Андреев съответстват на договора за екстрадиция

| обновено на 11.04.18 в 11:00
Снимка: Facebook

Българският съд ще прецени дали фактите по обвиненията срещу Желяз Андреев съответстват на договора за екстрадиция между България и САЩ, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева за "Преди всички".

„Конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“, каза Цачева.

Окръжният съд в Добрич ще решава да освободи или да остави в ареста Желяз Андреев, обвинен от прокуратурата във Флорида за търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати. Мъжът беше задържан от полицията в Добрич преди дни по искане за екстрадирането му в Америка.

По случая се разследват петима българи, но американската страна иска екстрадицията само на Андреев.

В 10.00 часа изтичат и 72 часа от мярката за ареста на Желяз Андреев. Той е обвинен за участие в заговор за нарушаване на ембаргото над Сирия и за измама към САЩ, докато е бил служител отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, а един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

Адвокатът му Боян Лимберов сподели, че се надява съдът да пусне клиента му, тъй като той не е нарушил българското законодателство: „Аз смятам, че българите сме достатъчно горд народ и че САЩ не са по-силни от нашите закони, и съм сигурен, че съдът ще реши правилно“, каза той.

Андреев е имал договор с регистрирана у нас фирма и може да бъде съден по българското законодателство, заяви в предаването "Преди всички" Деян Николов от Фейсбук групата "Аз подкрепям Желяз Андреев". Според Николов българинът не е бил отговорен за политиката на фирмата да търгува със сирийските авиолинии, а самият казус поставя под въпрос суверенитета на страната ни.

„Той е работил като редови служител, със спуснат каталог от фирми, с които да работи, има сключен трудов договор според българското законодателство с фирма, която е регистрирана в Българския търговски регистър, и в същото време е обвинен за нарушаване на „International emergency economic powers act“, което е федерален закон, и съответно искането е да бъде екстрадиран и съден в Америка, според техните закони, което би поставило сериозни съмнения относно суверенитета на нашата държава“.

Протест в подкрепа на Желяз Андреев ще се проведе утре в 18.00 часа пред Съдебната палата в София. 

Интервюто на Силвия Великова с Деян Николов може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44