Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по делото за радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик заседава отново по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и други 13 души, обвинени в разпространяване на идеите на групировката "Ислямска държава".
     

Обвинението се представлява от трима прокурори. Към момента не е ясно дали на заседанието ще присъства прокурор Недялка Попова, която бе обвинена в дискриминация след изказване, че "когато мюсюлманите станат 30% от населението у нас, държавата ни е застрашена". По този повод КЗД образува производство срещу главния обвинител по двете ислямски дела в Пазарджик, а главният прокурор Сотир Цацаров определи изказването като недопустимо.

Прокурор Попова уточни, че е коментирала единствено обвиняемите мюсюлмани и техните последователи. Атаките срещу нея са обясними, още повече, че във Висшия мюсюлмански съвет има и обвиняем по т.нар. "мюсюлманско дело".

В интервю за "Хоризонт" Амхед Муса се оплака, че е бил употребен от партии. Той твърди, че преди 2005 година е събирал гласове от ромския квартал Изток в полза на политически формации и кандидати за депутати и кметове. 


В същото време свидетелят по делото срещу  Муса Райко Живков твърди, че при отктриването на джамията "Абу Бекир" в квартала са присъствали предатавители на различни институции. 

"Всичко е мръсна политика и аз съм техен продукт," казва Муса, а на въпроса коя партия се е възползвала най-много от него, заявява:   "Който казва, че е турчин или мюсюлманин, при него идва ДПС. Арлин Антонов е единият, който съм работил за него." 
Той обяснява защо главното мюфтийство като че ли се е отрекло от него:  "Може би защото не им събирах гласове за ДПС. С Пеевски заедно дойдоха, имах покана, отказах.", но в същото време посочва, че при откриването на дджамията "Абу Бекир" е имало предатавители на мюфтийството: "Хаджи Мустафа беше там. Селим Мехмед беше, той беше висш духовен съветник."
"Присъстваха абсолютно всички институции и държавни, и общински, в лицето на кмета, областния управител окръжния прокурор, шефът на РДВР, бившият кмет Иван Колчаков. Колчаков беше подарил килим," допълва свидетелят по делото срещу Муса Райко Живков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44