Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор от Великотърновския университет състави първото у нас ръководство за писане на речи

Снимка: www.uni-vt.bg


Добрият оратор е добър човек, а 40 на сто от успеха на една реч се дължи на мимиките, жестовете и езика на тялото на оратора. От същото значение е външният вид и облеклото, с което произнасящият реч се явява пред аудиторията. Това изучават студентите от Великотърновския университет в часовете по реторика на професор Мариета Ботева. Тя състави първото по рода си у нас ръководство за писане на речи.  Какви оратори са политиците и къде се нареждат българските партийни лидери между световните политици? 

80 речи на известни личности от световната история и на студенти по право, философия, политология и психология, на които преподава, са събрани в книгата на професор Мариета Ботева от Великотърновския университет. През курсовете по реторика на проф. Ботева годишно минават близо 500 студенти. Те участват в диспути и дискусии преди да се явят на заключителния си изпит.

По различни известни казуси, които вълнуват обществото - Белнейски, Вероника, Лещарски, Яна Кръстева, Салемските вещици. Юристите имат и една специфична задача, която представлява делова игра, наподобяваща Нюрнбергския процес. Добрият оратор е добър гражданин. Добрият гражданин е добър оратор. Това е човекът, който има смелостта да говори истината в реч, истината в спор, да признаеш правотата на опонентите, защото количеството истина зависи от количеството гражданска смелост на човека.

Професор Ботева обяснява, че всяка добра реч трябва да съдържа в себе си увод, теза, аргументи и заключение. Добрият оратор не чете, а говори, умее да контактува с аудиторията си с поглед, жестикулира умерено, управлява тона си и знае как точно да се облече, преди да застане на трибуната. 40% от успеха на речта се крият в поведението на тялото, 38 на сто зависят от външния вид и облеклото. Костюмът е задължителен и за жената, недопустимо е ораторка да се изправи пред хората с прозрачна блуза или дреха без ръкави. Синьо, сиво и бяло са подходящите цветове, шарените дрехи не попадат в етикета, пояснява проф. Ботева.

Има и средства извън оратора, например Вагнеровата музика при Хитлер. Това е едно силно средство, въздействащо и сугестиращо аудиториите на Хитлер. Ако човекът е некоректен, демагог, той използва същите вербални и невербални средства да представи лъжата и полуистината за истина. Аудиторията е многоглава Хидра. Трябва да се владеят кръговете на внимание, трябва да си облечен подходящо, да гледаш смело към хората, да жестикулираш подходящо.

Речта се подготвя предварително и се репетира. Чърчил е репетирал пред огледалото, дава за пример преподавателят по реторика. Фидел Кастро е рекордьор по ораторство и владеене на вниманието с неговите седемчасови речи. Сред жените политици пример за подготвен оратор е Маргарет Тачер. По думите на проф. Ботева, днешните световни политически лидери са добри оратори, но демагогията завладява речите им особено по случая Скрипал и химическата атака в Сирия. Според нея, напоследък българските политици осъзнават нуждата от предварителна подготовка на речите си. За това говорят и огромните им екипи, които работят в тази насока.

Имаше стари оратори като Дертлиев, които бяха блестящи на трибуната. Гиньо Ганев също събираше много овации с умелото си присъствие като жест и поведение. Президентът Радев, особено на фона на някои словесни и невербални гафове на предишния президент, стои стабилно на трибуната. Речите му са добре обмислени, кратки. Прави впечатление, че не чете, което означава, че е положил усилия да интерпретира текста . най-добрата импровизация, казва Квинтилиан, е  добре подготвената импровизация. Бойко Борисов беше по-емоционално реактивен на нападки, но сега овладя своето поведение вербално и невербално. Валери Симеонов, макар и понякога малко емоционално реактивен, но слуша внимателно, стреми се да говори истини. Корнелия Нинова на моменти е по-експанзивна, но винаги е готова да излезе на трибуната, да говори с хъс, да се бори. Би могла да обърне по-голямо и по-старателно внимание към облеклото си, в което Мая Манолова безспорно определят като най-елегантната политичка.

„Ръководство за писане на речи“ е осмата книга на проф. Мариета Ботева от ВТУ. Тя подготвя и следващото си заглавие - „Реторика и невролингвистично програмиране в публичната изява“. Тази ѝ книга също ще е новаторска, защото ще съчетава реторика и психология.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44