Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркус Бернат: Целта на Ердоган е да стане президент, дори нов конфликт с Европа е от второстепенно значение

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Първият митинг на турския президент Реджеп Ердоган след обявяването на предсрочните парламентарни и президентски избори на 24 юни ще се проведе в Измир днес.

Вербалните престрелки, които тази седмица си отправиха Анкара, Виена, Хага и Берлин могат да породят ново напрежение между Турция от една страна и Австрия, Холандия и Германия от друга. Австрийският канцлер Себастиян Курц, холандското правителство и германският външен министър Хайко Маас заявиха, че няма да разрешат водене на предизборна кампания на тяхна територия във връзка с предстоящия вот в Турция. 


Кореспондентът на влиятелния австрийски ежедневник "Дер Щандард" в Истанбул Маркус Бернат смята, че Ердоган е готов да рискува отношенията си с ЕС, като участва в предизборен митинг на живеещи в Европа турци. Пред "Хоризонт" той заяви, че турският президент би рискувал отношенията си с Европа заради изхода от изборите:

"Ердоган иска да спечели изборите! Той иска отново да има абсолютно мнозинство в парламента и да стане президент. Това е основната му цел и за нейното постигане е готов на всичко. Останалото е от второстепенно значение, включително и евентуален нов конфликт с Европа. Това дори може да амбицира неговите поддръжници да го подкрепят на изборите и да циментират поста".

От години Турция се опитва да инструментализира турската общност в Австрия, Германия и Холандия. Преди миналогодишния референдум за конституционни промени в Турция, разширяващи пълномощията на държавния глава, властите в Германия отмениха предизборни прояви в страната с участието на турски министри. Ердоган сравни тогава тези решения с "нацистки практики" и се стигна до ескалация на напрежението в двустранните отношения. 

"Турците, които живеят в чужбина, са важен електорат за всички турски партии, и особено за президента и неговата управляваща партия АКП. След Истанбул и Анкара Германия на практика е третият по големина избирателен район. Избирателната активност по време на изборите през 2015 година и след това на референдума беше около 50%, което не е много, но въпреки това за Ердоган и неговата партия всеки глас е важен", отбеляза Маркус Бернат.

"Ердоган обяви, че ще се появи на предизборен митинг пред 10-12 хиляди души някъде в Европа. Тази седмица повтори заявката си и в момента вървят спекулации къде може да се състои този митинг. Но едно е сигурно - това няма да е нито Германия, нито Австрия, нито пък Холандия. Оставащите опции са Белгия, Франция или пък...  България - кой знае? Ако Ердоган се появи в някоя от трите страни Германия, Австрия или Холандия, конфликтът ще е много по-голям и по-сериозен, отколкото миналата година", смята Бернат. 

Запитан защо Австрия е толкова чувствителна, когато става дума за Турция, Маркус Бернат отбеляза:

"Австрийските политици страдат от турски синдром. При това от дълги години. Нека се върнем в 2005 година, когато в Брюксел се решаваше дали ЕС да започне преговори за членство с Турция. Тогава Австрия беше категорично против и дълго време блокираше решението. Сега нещата са още по-сложни, защото във Виена коалиционен партньор в правителството е крайната десница. Нещо повече - те не са сами в Европа, защото в Германия десните популисти влязоха в парламента, а в Холандия Герд Вилдерс продължава да има голямо влияние и много поддръжници. Тази политическа обстановка води до известен натиск в отношенията с Турция и управляващите са принудени да заемат ясна позиция. За това австрийският канцлер Курц и германският външен министър Маас толкова категорично заявиха, че няма да допуснат предизборна агитация в своите държави. Освен това събитията в Турция и курсът на управляващата партия АКП от последните години предизвикват сериозни обществени дискусии в Западна Европа и никой управляващ не би искал излишно поляризиране в собствената си страна, където освен това има и голямо турско малцинство."


Още подробности ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44