Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на труда с различни инициативи в цялата страна

Синдикатите отбелязват Деня на труда и международната работническа солидарност с различни инициативи в цялата страна.

 

В София КТ "Подкрепа" организира празнично шествие от площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората". Тържеството продължава с рок-концерт. Президентът на синдиката Димитър Манолов отбеляза: 

"Тази година акцентът ни ще бъде върху достойното заплащане и ограничаването на нощния труд. Това е един от големите проблеми на труда в България. А иначе отиваме на купон, защото имаме право и на това. Не може само да работим. Трябва и да се забавляваме".

Концертът, който започна  в 12:30 ч., ще продължи поне 9 часа. В него участват Милена, Буги Барабата и други известни български рок банди и изпълнители.


КНСБ издигна шатра пред билетния център на НДК, където раздава брошури и прави безплатни трудово-правни консултации, а лидерът на синдиката Пламен Димитров обясни: 

"Хората имат наистина нужда от знание. Демонстрации и митинги правим, когато има за какво. Преди 6 месеца 10 000 души български работници, членове на нашата конфедерация, казаха, че искат по-високи доходи и смятам, че средната работна заплата порасна с 12 процента за миналата година. 115 лева тя добави към своята стойност, мина 1060 лева. Лошото е, че две трети от българите получават по-малко от нея".


Същевременно работници и синдикалисти от Автономния работнически синдикат във Варна, Добрич, София и Стара Загора участваха в митинг-шествие в морската ни столица. Сред участниците имаше много млади хора, които заявиха исканията си за по-добри условия на труд и достойно заплащане:
"Няма истински български синдикати. Законните български два синдиката - "Подкрепа" и КНСБ, обслужват олигархията и капитализма в държавата. Условията на труд в България са най-мизерните, които може да има в Европейския съюз".

"Безработен съм. Аз съм професионален майстор-готвач с 26 години стаж. Знаете ли защо не съм си намерил работа досега? Защото си искам всяка седмица парите, а на тях не им отърва", казаха пред микрофона на БНР участници в митинга по случай Деня на труда във Варна.


В Кюстендил по инициатива на местната структура на КНСБ се организира поклонение пред паметната плоча на автора на работническия химн "Дружна песен" - композиторът Георги Горанов.  Родната къща на Горанов е паметник на културата. Възстановена е със средства на общината. Паметната плоча е поръчана и поставена по инициатива на КНСБ в Кюстендил през 2002-а година. "Макар и починал само на 23 години, Горанов е написал над 80 песни", припомни лидерът на синдикалната общинска структура Яни Георгиев: 

"Той е наш съгражданин. Всяка година правим поклонение. Все пак това е работническият химн - 1-и май всички знаем, че започна от Чикаго. Има жертви, загинали по време на протест на американските работници за 8-часов работен ден, което тук, в нашите ширини, още се мъчим да го въведем като норма този закон - то е така, но знаем, че доста хора работят повече от 8 часа./.../

Днес поднасяме цветя в знак на почит, уважаваме и празника 1-ви май напук на всички, които го смятат за социалистически, комунистически и т.н. Това не е вярно! През 1886 година в Чикаго над 100 000 души протестират за 8 - часов работен ден, дори има и жертви и затова този ден се почита като Ден на труда", каза още - председателят на КНСБ - Кюстендил. 

Първомайските манифестации отдавна са в историята, но датата все още не е изместена от празничния календар. Хората в Ямбол са в добро настроение и си пожелават здраве и пари на днешния ден, видя кореспондентът на БНР Даниела Костова


В София БСП организира първомайски протест срещу корупцията и бедността на площад "Александър Невски", откъдето тръгна и протестното шествие до площад "Независимост" - пред Министерския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44