Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските страни посрещат Първи май с протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С протестни демонстрации гърците се подготвят да отбележат днешния международен ден на труда. Синдикатите и опозиционните партии организират демонстрации в страна срещу строгите икономически мерки на правителството. Протести ще има и в други страни

Във Франция, за стачки са мобилизирани държавните служители, железничарите, пенсионерите, здравните работници в домовете за възрастни, а също и персоналът от авиокомпания Air France

Турските власти разрешиха първомайски демонстрации в Истанбул, но само в една ограничена зона, а 26000 полицаи ще поддържат реда. Властите взимат всички мерки, за да избегнат сценария от 1977 година, когато на площад „Таксим“ бяха убити десетки протестиращи.

Многохиляден протест се очаква в столицата на Филипините - Манила срещу повишената цена на живота и неизпълненото обещание на президента да спре изтичането на работна ръка зад граница.

Над 80 демонстрации са свикани в Испания в Международния ден на труда, съобщават испански медии. Синдикатите призоваха за масово участие. Исканията към правителство са за равноправие между половете, по-добри работни места, по-високи заплати и достойни пенсии. На демонстрациите ще присъстват и представители на политически партии като Социалистите, "Подемос" и Обединената левица.

С протестни демонстрации срещу строгите икономически мерки на правителството, гърците отбелязват международния ден на труда. Вече е започнала и поредната стачка , съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. Напълно е засегнат транспортният сектор. От полунощ моряците са блокирани всички гръцки пристанища. За да не се отрази на туризма, към островите Тасос и Самотраки, където хотелите са резервирани предимно за български туристи, фериботите се движат по разписание, а моряците стачкуват символично. Железничарите не допускат днес движението на нито един влак. Метрото в Атина спря, а градските автобуси се движат само в часовете на демонстрациите, за да обслужват участниците в протестите. Синдикатите, всички опозиционни партии и дори местни организации на управляващата „Сириза“ приканват гърците за масово участие 

Европейските синдикати посрещат първи май с предизвикателството да продължат да защитават правата на работниците без силната членска основа от миналото. В държави като Франция, Великобритания и Швейцария броят на синдикалните членове е спаднал с една трета за последните 30 години.

Празникът започва в края на 19 век, когато се създават и първите синдикати. Това е момент, в който работниците нямат почти никакви права, те работят до 16 часа на ден, при много лоши условия. Немалко от тях намират смъртта си на работното място.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем участници в протеста , впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 година от Топографското дружество. А като  официален празник 1 май се отбелязва от 1945 година.

Какво още разказва историята и какво празнуват на 1-ви май различните страни можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44