Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Монкюр, Фронтекс: Мигрантският поток на сухопътната граница между Гърция и Турция нарасна, но сме готови да помогнем

| обновено на 05.05.18 в 10:35
Снимка: www.fakty.interia.pl

За тревожно нарастване на притока на мигранти от Турция в Гърция предупреди говорителят на "Фронтекс" Ева Монкюр. В интервю за предаването ни "Събота 150", тя уточни и че все още е рано да се твърди, че се оформят нови бежански маршрути.

"На границата в Егейско море регистрирахме увеличение на мигрантския поток от 17% от началото на годината в сравнение със същия период от миналата година, а миналия месец отбелязахме съществено увеличение на новопристигналите на сухопътната граница между Гърция и Турция", посочи Монкюр, но не успя да обясни защо напливът е към Гръцка Тракия, а не към България.

"Но все пак трябва да бъдем бдителни, тъй като знаем колко бързо се променят тенденциите и колко бързо броят на имигрантите нарастваше в миналото. Затова поддържаме доста голямо присъствие и в Гърция, и в България - за да сме сигурни, че можем да помогнем на властите в тези две държави да контролират границите си", подчерта говорителят.

СнимкаКато причина за засилващия се натиск върху Гърция, тя изтъкна подобряването на метеорологични условия, както и уточни, че преминаването през сухопътната граница изглежда по-притегателно за имигрантите. 
"Тези, които се доберат до островите, вече не могат да ги напуснат  поради договореностите между Европейския съюз и Турция, а ако минат границата по суша, може би ще им е по-лесно да прекосят Гърция и да се доберат до други страни", уточни Монкюр.

"Най-много от имигрантите, преминаващи през гръцко-турската граница, са сирийци, иракчани и афганистанци, но не разполагам с детайлна информация дали тези сирийци идват директно от Сирия или са престояли известно време в Турция", добави тя, като поясни, че липсва информация дали този нов приток на хора може да се дължи на последните събития в Афганистан и Африн.

"След кризата от 2015 година, мандатът на Европейска агенция за гранична и брегова охрана беше засилен съществено. Един от новите инструменти е резервът от 1 500 служители за бързо реагиране. Нашите операции вече са доста по-обхватни и имаме съществено присъствие на всички основни миграционни маршрути. Провеждаме операции в Испания, в Италия и Гърция, както и операции в България", подчерта още Ева Монкюр.

Подробности, както и цялото интервю на Добрин Йотов с Ева Монкюр, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44