Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература

| обновено на 21.05.18 в 16:03
Снимка: БГНЕС

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. 
 

Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12-и клас. Както всяка година, вариантът беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона възможни комбинации. За втора поредна година държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас е в три модула, за да се намалят възможностите за преписване или за изтичане на информация.

В него учениците са писали по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, съобщиха от образователното министерство за БНР. 

Възможните формулировки за интерпретативен текст са 30, те са измислени и се знаят само от един човек, уточни в "Преди всички" държавният експерт по български език и литература Александър Трингов. Той посочи какво гарантира, че генерираните модули няма да се узнаят предварително от учениците: 

"До всички училища се пращат три файла за трите модула. Те се пращат допълнително, тоест праща се и парола преди началото на всеки модул. В момента вече те са получили паролата за първия модул, в 9.00 часа ще получат паролата за втория модул и в 10.00 часа ще получат паролата за третия модул. Без тази парола те няма как да имат достъп до съответния файл".

В десет часа започна изпитът за седмокласниците. Първата част е тест от 25 въпроса, времето за работа е един астрономически час. Вторият модул е преразказ върху непознат текст в рамките на 90 минути. 

Изтегленият вариант е номер 2 от 3 възможни. Учениците решават тест и пишат текст върху откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич.

С този изпит се кандидатства и за гимназиите. Резултатите ще бъдат обявени до 6 юни.

В Пазарджик 118 ученици не бяха допуснати до държавния зрелостен изпит по български език и литература основно заради слаби годишни оценки. На матурата днес се явиха 1900 зрелостници. 

Общо около 1400 зрелостници и седмокласници от Видин и района се явиха на матури днес. Борислава Чортева разказа, че повечето са писали есе, а не интерпретативно съчинение. Определи "Вяра" като много тежка тема. За седмокласниците изпитът също е бил лесен.

В звуковия файл чуйте чувстваха ли се учениците в Пазарджик подготвени за изпита.


Цялото интервю с Александър Трингов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44