Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на рози от Казанлък и региона протестираха заради проблемите в сектора

| обновено на 22.05.18 в 14:41
4
Розопроизводители от Казанлък протестираха днес срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.
Снимка: БГНЕС

Производители на рози от Казанлък и региона протестираха тази сутрин на Подбалканския път при село Черганово. Исканията им са за по-висока изкупна цена на розите и правила в развитието на сектора, които трябва да създаде държавата.
     

След изкупна цена, която превишаваше 4 лева през последните три години, тази година, освен проблемите с изкупуването на продукцията, килограм цвят се изкупува от розоварните до 2 лева и 20 стотинки, а на места и 1 лев и 80 стотинки, сигнализират земеделците. " Нужна е защитна изкупна цена и повече субсидии в сектора", заяви Румяна Георгиева, производител от село Черганово.

„Лев, лев и двайсет даваме за берачите на розов цвят. На нас ни остават осемдесет стотинки. Като премахнем разходите, абсолютно нищо не ни остава. По-добре е да отида да бера в някой масив. Ще взема лев – лев и двайсет, отколкото да бера нашия цвят“, каза тя.

Ако и следващата година нещата са същите, ще приключим със земеделието, заявяват производителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44