Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант 1 беше изтеглен за втората задължителна матура на дванайсетокласниците

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще станат ясни до 13 юни

| обновено на 23.05.18 в 14:53
Снимка: БГНЕС

Вариант 1 от два възможни беше изтеглен за матурата за дванайсетокласниците, която е втората задължителна по предмет, избран от тях. 

Днес и седмокласниците се явяват на изпит – на национално външно оценяване по математика. За тях беше изтеглен Вариант 2 от два възможни. 

За втория задължителен изпит зрелостниците са избирали между предметите математика, физика, химия, география, история, биология, философия и чужд език. Учениците от професионалните гимназии могат да не се явят на този изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка на него в  дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. 

По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем и на такива със свободен отговор. По история, география, философия и чужд език се изисква и създаване на текст, а по математика – решаване на задачи.

В Ямболска област на изпита се явиха 515 зрелостници. В 30 училища в областта се проведе външното оценяване по математика за седмокласниците. В 10 училища в Ямболска област се проведе втората матура, а първите зрелостници излязоха малко преди 12.00 часа. И тази година най-предпочитан е изпитът по английски език.  Учениците са категорични, че го предпочитат, защото са го изучавали още от първи клас. 1100 седмокласници трябваше да се явят на външно оценяване по математика: 75 седмокласници не са се явили на изпит, обобщиха от Инспектората в Ямбол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44