Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Харалампиев: Възможно е до края на годината Прищина да признае българското малцинство в страната

Петър Харалампиев
Снимка: БГНЕС

Възможно е до края на годината Прищина да признае съществуването на българско малцинство в страната, прогнозира в интервю за "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха днес петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност.

Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". По неофициални данни около 60 хиляди етнически българи живеят в Косово, много от които имат роднини в България.

След като през октомври миналата година Албания призна българското малцинство в страната, извървяването на тази процедура и в Косово ще бъде пореден успех за страната ни, каза Харалампиев:

"Ние сме в непрекъсната координация с представителите на българските организации там. Смятам, че това е едно дългоочаквано събитие и искам да поздравя българите от Косово за активната им позиция. Настроенията от правителството и президентството на Косово са положителни. Самата процедура не е като в парламента на Албания. Тя е малко по-различна. Предполагам, че след самото внасяне ще има още едно внасяне на допълнителни бройки от нашенци и ще има обсъждане както в техния парламент, така и на правителствено ниво".

Цялото интервю с Петър Харалампиев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44